След първото предупреждение „Има такъв народ“ вдигна червен картон на Светлин Стоянов

Общинската организация на „Има такъв народ“ втвърди тона към доскорошния областен координатор на партията Светлин Стоянов, който напусна парламентарната група и подкрепя правителството на Кирил Петков. Повод за това стана интервюто на Стоянов за пловдивския вестник „Марица“, в който той продължава да се идентифицира със структурата в Русе и дори говори за общо политическо бъдеще.
„Ще ви кажа нещо, наесен, живот и здраве, ставам дядо. Ако не съм в парламента, ще имам време за семейството. Нещо повече, ако има парламент - добре. Ако не - ще атакуваме общинските избори заедно със структурата в Русе, която аз съм създал. Тя беше спряна на предните кметски избори от решение на Слави, а имахме готов кандидат за кмет. Той обаче каза, че ще се явим на избори, само ако намерят кандидат за София. Такъв нямаше и не отидохме на избори. Подкрепихме Милков и той отвя ГЕРБ... А структурата в Русе е много силна, единствена победи на първите два избора, а на третите останахме трети, докато на национално ниво ИТН отиде пета сила. Оставаме заедно и защо да не се борим за глас в общинския съвет“, заявява Стоянов.
„Категорично заявяваме, че напусналият ПП „Има такъв народ“ и парламентарната група на партията бивш областен координатор Светлин Стоянов не е част от русенската структура“, реагираха от местната организация на ИТН. „Спекулациите от негова страна или от цитиралите го медии относно ясно изразената наша позиция са манипулативни и нито наесен, нито на зима ще работим заедно. Структурата е създадена с общата воля на нейните членове и ще преодолеем със силата на истината и тази битка“, гласи позицията на общинската организация в Русе.
Няколко дни по-рано, на 17 юни, бившите съпартийци на Стоянов се разграничиха от него, но с внимателен език, в който подтекстът беше по-важен от текста.
„Членовете на ПП „Има такъв народ“-град Русе сме граждани с ангажирано и честно отношение към проблемите на град Русе и на Република България. Моралният избор да избереш ново, подменено начало, е личен избор. Нашият град не е място за временно пребиваване, а място, което завещаваме на децата си като дом и възможност за развитие.
Затова ние оставаме на пътя, който сме избрали като възможност за полагане основите на крехкото ни гражданско общество.
Посланието, с което изпратихме в Народното събрание водача на листата от ПП „Има такъв народ“-град Русе, беше споделената ни надежда и тя се нарича „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски. Днес това послание е заметено и опорочено, прикрито зад думи с неясно съдържание и насочено към всички, които казват: „Това не се отнася до мене!“. Тази притча определя местата, които заслужаваме - с делата, а не с думите си. Оставаме със силата на истината и с вяра съхраняваме имената си на чисти и достойни граждани на България“. Тази позиция ИТН-Русе публикува в профила на организацията във фейсбук.
След като своеобразният жълт картон /ако използваме една от любимте на политиците футболни метафори/ не даде резултат, в ИТН-Русе явно са избрали по-ясните и категорични послания към бившия си регионален лидер.