Мъж пробва да плати обяда си с трилион доларова банкнота

В Калифорния бе задържан мъж, опитал се да плати в ресторант с банкнота от 1 трилион долара, съобщава thestate.com.

На 14 февруари 53-годишният Майкъл Уилямс обядвал в местно заведение. Накрая поискал да плати обяда си с кредитна карта. Келнерът обаче му я върнал с обяснението, че е невалидна. Тогава Уилямс извадил банкнота от 1 трлн. долара и пробвал да плати с нея, вероятно на шега.

От заведението извикали полиция. Арестували Уилямс, тъй като разпознали в него човек, издирван за оскърбление на съда. По-късно той бил пуснат под гаранция. Трябвало да заплати и такса от 626 щатски долара.

Това не е първият случай в САЩ, когато някой прави опит да плати с банкнота с нереално висок номинал. През 2012 г. Майкъл Фулър от Северна Каролина бе задържан при опит да плати за покупките в супермаркета с банкнота от 1 млн. долара. За разлика от Уилямс обаче, Фулър убеждавал касиера, че банкнотата е истинска и макар да е стара, все още е в обращение.

Банкнотата с най-висок номинал, отпечатвана някога в САЩ, е 10 000 долара и е пусната през 1946 г. На нея е изобразен не президент, е ковчежник на Федералния резерв - Салмън Чейс, живял по времето на Линкълн.

През 1943 г. е отпечатана банкнота с номинал 100 000 долара. Но е била използвана само за междубанково разплащане и никога не влиза в реално обращение.