Баба Марта по-топла и ласкава тази година

Баба Марта идва по женски – с дъжд и сняг. Като цяло обаче се очаква средната месечна температура през март да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6°, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8°, а в планините – между минус 7 и минус 1°. Максималните температурите на север от Стара планина ще стигат до 16 градуса, а на юг - до 25 градуса. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 100 л/кв.м. Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 8° и минус 3°, а най-високите – между 20 и 25 градуса.

През март динамиката на атмосферните процеси над Балканския полуостров ще бъде повишена и времето в нашата страна ще е много динамично, променливо.

В началото на март ще е сравнително топло, на места със слаби превалявания от дъжд. През периода 3 - 8-ми март над страната ще се създаде валежна обстановка и на много места ще има валежи от дъжд, в планините – от сняг; към 6-8-ми от север ще проникне студен въздух и на места и в равнините дъждът ще премине в сняг.

В края на първото и в началото на второто десетдневие валежи не се очакват; температурите ще са относително ниски. Отново превалявания ще има към 12-ти март, когато температурите слабо ще се повишат.

През втората половина на март времето ще бъде доста променливо и ще се създадат условия за чести превалявания; температурите постепенно ще се повишат. Вероятност за по-значителни валежи има около 17-ти, 22-ри и 27-ми март.

От НИМХ-БАН напомнят, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е месец характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30˚.