Борбата с пропагандата и дезинформацията е сред първите ни задачи, заяви зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов

Борбата с рисковете като пропагандата и дезинформацията е една от нашите първи задачи. Това заяви заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, който взе участие в провеждаща се в София международна конференция, посветена на бъдещето на европейската политика за отбрана и сигурност в контекста на войната в Украйна.
Заместник-министър Божилов посочи, че в министерствата на отбраната и на външните работи ще бъдат изградени структури за стратегическа комуникация, които да работят срещу вредното влияние на дезинформацията. 
Пред участниците във форума Йордан Божилов отбеляза, че един от проблемите в сферата на сигурността е остарялото оборудване в някои страни от Източния фланг на НАТО. 
Военно-индустриалната база в много държави е изостанала. Повечето страни от Източния фланг гледат на НАТО като на основен гарант за сигурността, но Европейският съюз има възможност да помогне страните да преодолеят тези дефицити и за изграждане на отбранителен капацитет, смята той. 
Заместник-министърът припомни, че плановете на България предвиждат устойчив ръст на разходите за отбрана. Още през 2024 г. трябва да постигнем 2% от Брутния вътрешен продукт. Това е наша амбиция и ние ще положим всички усилия, за да я постигнем, отбеляза Божилов. Той допълни, че тези средства трябва да бъдат изразходени по най-добрия начин.
По думите му бъдещ план трябва да обяви основните приоритети на превъоръжаването в близките години, а България трябва да направи решаваща крачка в модернизацията на армията си. 
Организатори на конференцията са Посолството на Франция в София, Фондация „Конрад Аденауер“ и Военна Академия „Г. С. Раковски“.