Израелски войник умишлено е застрелял палестинската журналистка от "Ал Джазира" Абу Акле, казват палестински служители

Палестинската автономна власт обяви вчера, че нейното разследване на убийството на журналистката от телевизия "Ал Джазира" Ширин Абу Акле сочи, че тя е била застреляна от израелски войник и е станала жертва на "предумишлено убийство", предаде Ройтерс.
Израел категорично отхвърли обвиненията и съобщи, че продължава собственото си разследване на убийството на Абу Акле, която загина на 11 май, докато отразяваше израелска военна операция в град Дженин на окупирания Западен бряг.
Израелската армия каза по-рано, че журналистката може да е била простреляна случайно от един от войниците ѝ или от палестински екстремист при кръстосания огън.
Палестинският главен прокурор Акрам ал Хатиб каза пред журналисти, че неговото разследване е установило, че в близост до Абу Акле не имало екстремисти, когато тя е загинала.
Палестинското ръководство отхвърли искането на Израел за съвместно разследване и отказа да предаде куршума, убил Абу Акле, за балистична експертиза, посочва ДПА.
От март насам 18 души бяха убити във вълна от насилие в Израел, а израелски охранител и войник също бяха застреляни от палестинци на Западния бряг. Няколко от нападателите дойдоха от района на Дженин. Градът се смята за бастион на палестинските екстремисти.