Паула Бадоса се класира за третия кръг на "Ролан Гарос", французойка извън топ 200 отстрани Каролина Плишкова

Испанката Паула Бадоса показа известни колебания, но успя да се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис при жените.
Поставената под номер 3 в схемата Бадоса се наложи със 7:5, 3:6, 6:2 над словенката Кая Юван в мач, който продължи 2 часа и 19 минути.
24-годишната Бадоса започна много уверено срещата и поведе с 5:2 с два пробива. Тогава обаче Юван отпусна ръката, което обърка испанката и за няколко минути резултатът бе изравнен на 5:5.
Последва обаче нов пробив в полза на Бадоса, която от третия път успя да затвори първия сет на свой сервис.
Възходът в играта на Юван продължи във втория сет. 21-годишната словенка, която е номер 68 в света, не даде нито една точка за пробив на съперничката си в целия втори сет, а самата тя реализира брейк за 4:2, който и бе достатъчен за изравняване.
В началото на третия сет Юван реализира пробив за 1:0 и имаше възможност да поведе с 2:0, но вместо това допусна Бадоса да изравни. Това срина психически Юван и до края на мача словенката взе само един гейм срещу цели пет за испанката.
В третия кръг на турнира Паула Бадоса ще играе с Вероника Кудерметова. Рускинята нямаше затруднения срещу сръбкинята Александра Крунич и я победи с 6:3, 6:3 за 70 минути игра.
Голямата изненада на деня обаче поднесе представителката на домакините Леолия Жанжан. 26-годишната французойка, която заема 227-мо място в световната ранглиста, разгроми с 6:2, 6:2 осмата в схемата и бивша водачка в класацията на УТА Каролина Плишкова.
Жанжан, която играе почти изцяло на турнири на ITF и пет години бе извън корта, докато учи в САЩ, спечели девет поредни гейма срещу Плишкова в края на първия и началото на втория сет, което и подсигури крайния успех.
Победата на французойката е толкова изненадваща, че според статистическия гигант Опта от 1988 година насам никога тенисистка с толкова нисък ранкинг като този на Жанжан не е печелила срещу опонентка от топ 10. Последният такъв случай е на 16-годишната тогава Кончита Мартинес срещу Лори Макнийл.
В третия кръг на "Ролан Гарос" Леолия Жанжан ще играе с румънката Ирина-Камелия Бегу, която отстрани номер 30 в схемата Екатерина Александрова от Русия след 6:7(3), 6:3, 6:4.
Американката Джесика Пегула, номер 11 в схемата, също продължава към следващия етап след успех с 6:1, 5:7, 6:4 над украинката Анхелина Калинина.