В навечерието на 24 май в Габрово наградиха деца, участвали в конкурса "Свещените букви, които разказват истории"

В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност в Габрово наградиха участниците в конкурса "Свещените букви, които разказват истории". На церемонията, която беше на открито в Националния музей на образованието, присъстваха областният управител Ралица Манолова, заместник областният управител Ивелин Стоянов, народният представител Богомил Петков и директорът на Националния музей на образованието Любка Тинчева. Инициативата е на областния управител Ралица Манолова и е в чест на 24 май.  
Конкурсът обхвана деца от седем до 18 години. В приветствието си към децата областният управител Ралица Манолова посочи, че конкурсът "Свещените букви, които разказват истории" има за цел да разкаже какво виждат децата в буквите, какви истории им разказват те, а погледът им да бъде насочен повече към книгите, отколкото към електронните издания. Манолова поздрави с топлота участниците и изрази възхищението си от красотата на представените художествени творби, от старанието и творческото виждане на децата към писания текст. 
За конкурса са били получени 150 творби на деца от страната, седем от които бяха наградени. С първа, втора и трета награда бяха отличени петокласничката Тереза Митева от училище "Стефан Пешев" в Севлиево, четвъртокласничката Микаела Чепелева от училище "Иван Вазов" в Габрово и второкласничката Михаела Василева от училище "Васил Левски" в Севлиево. Три поощрителни награди от музея получиха десетокласничката Никол Димитрова от училище "Отец Паисий" в Габрово, Анастасия Тотевска от училище "Васил Левски" в Севлиево и четвъртокласничката Михаела Александрова от училище "Неофит Рилски" в Габрово. Народният представител Богомил Петков обяви специална награда за първокласничката Рая Керемидчиева от габровското училище "Райчо Каролев".
Детските рисунки са показани на открито в двора на музея на образованието, в арт-коридора и кинозалата.