Последни аплодисменти за Стайко прозвучаха пред Доходното здание

С последни аплодисменти изпратиха вчера русенските почитатели на джаза композитора и музиканта Стайко Стайков. Поклонението събра десетки негови приятели, колеги и русенци, които ценяха неговия талант, във фоайето на Доходното здание. Тук бе и единият от синовете му - Борис Стайков, който пристигнa от Англия, другият му син, Николай, не успя да прекоси половината земно кълбо и да дойде от Чили, където живее. Цветя отрупаха постамента с тленните останки на джазмена, а русенци палеха свещици под звуците на негови авторски и обичани от него музикални композиции.  
В момента, в който след поклонението ковчегът пое последния земен път на Стайко, негови приятели счупиха малка керамична вещ. Според поверието така „пръст при пръст отива“ и това може да предотврати печална поредица от свидни загуби на любими хора.
Стайко Стайков, едно от легендарните имена в българския джаз, почина на 17 април, малко преди да навърши 63 години. Това стана в дните, когато Русе се канеше да отбележи с джаз клуб три месеца от кончината на емблемата на джаза Петър Петров Парчето.