Държавата получи среден 3.18 за грижата си за децата

Среден 3.18 по шестобалната система получи държавата като оценка на грижата за децата. Инициативата „Бележник 2022“ на Националната мрежа за децата беше представена вчера и в Русе от сдружение „Еквилибриум“ - основател на мрежата и гражданска организация, един от най-големите доставчици на социални услуги за деца и семейства в Русенския регион.
Според изпълнителния директор на „Еквилибриум“ Елена Петкова, мониторинговият доклад дава ясна картина на нивото на държавната грижа за деца в страната, защото прилага система на оценка в девет ключови области за развитието на всяко дете. Фокусът тази година е управлението на националните политики за детска грижа в условия на криза и пандемия. Затова разбираемо най-ниската оценка е в сегмента спорт, култура и свободно време - няма и тройка. Най-висока е оценката в сегмента образование - близо добър.
Подобряването на политиките за деца в национален мащаб върви с миши стъпчици напред - разликата от миналата година е едва девет стотни нагоре. Единствената добра новина в случая е, че все пак няма намаление на успеха, което е възможно при непрекъснатите сътресения на системата, политическите промени и законовите неуредици в сектора.
Националната мрежа за децата е най-голямата формация в България на организации, мрежи и активисти в грижите за деца и семейства. Помага на повече от 140 хиляди деца и над 74 хиляди семейства в страната. По официални дани в Община Русе децата и семействата, ползватели на услуги, са над пет хиляди. 
Заместник-областният управител Людмил Христов поздрави участниците във вчерашния форум.