ВМРО събра нужната подкрепа за декларацията за Северна Македония

Групата на ВМРО събра нужната подкрепа за приемането на предложената от трима нейни членове - Владо Владов, Луиза Попова и Траян Тотев, декларация на Общинския съвет по повод българската позиция за старт на преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз.
Това беше първа точка във вчерашната сесия, която започна с кворум от 49 съветници. 28 от тях подкрепиха декларацията. Чисто аритметично това означава, че освен 16-те гласа на партньорите си в управлението от лявата коалиция около БСП деветчленната група на ВМРО е привлякла подкрепата на още трима съветници от някоя от останалите групи - на ГЕРБ, СДС, „Демократична България“, „Атака“ или ДПС.
„Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония, само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез разписването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги заедно с езика на омразата от страна на Скопие“, пише в декларацията.