337 621.24 лева разлика определиха изпълнителя на най-важния екопроект

За втори път Община Русе обяви избор на изпълнител на обществената поръчка за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Русе. Според публикуваното на 7 април решение на комисията по оценяване на първо място е класирано обединението ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“, в което участват „Атоменергоремонт“ /Козлодуй/ и „Еко Аква Системи“ /София/. То е предложило цена за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи от 22 833 702.76 лева без ДДС, която е по-добра от тази на класирания на второ място Консорциум „Анаеробна инсталация“, чиято оферта е за 23 171 324 лева. Разликата между двете предложения е 337 621.24 лева.
За втори пореден път е отстранен третият от допуснатите до последния етап участници - „Балканика Енержи“. Както и преди, мотивът за отстраняването е математическа грешка в ценовото предложение. Този аргумент вече бе резглеждан в предходната процедура от Комисията за защита на конкуренцията, която постанови, че това отстраняване е било неправилно, тъй като въпреки математическата грешка ценовото предложение е било достатъчно ясно. При все това може да се предполага, че „Балканика Енержи“ едва ли ще обжалва за втори път класирането. Дори решението да бъде отново в нейна полза, офертата й е по-лоша от тази на класирания на първо място участник. И дори той сам да се откаже от състезанието, тя не би имала шанс да спечели поръчката. „Балканика Енержи“ обаче има право да обжалва в 14-дневен срок и тепърва ще стане ясно дали ще го направи.
Успешното изграждането на анаеробната инсталация - ако не най-важния за екологията на региона проекти, то поне един от тях - е застрашено от дълго проточилите се процедури. Проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 г., а според условията на обществената поръчка срокът за проектиране и изпълнение е не по-малко от 750 и не повече от 900 дни, което може да измести финала през 2024 г. Община Русе е поискала от Управляващия орган на ОПОС за предоставяне на коригиращи мерки и срокове за справяне след обновяване на проекта.
Съоръжението е планирано по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и трябва да преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.