Маестро Пламен Джуров: Най-важното е да не се мъчим да правим младите само слушатели. Те трябва да бъдат активни

61-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ вече е част от културната история, но отзвукът от поредния вълнуващ празник на класическата музика ще продължава дълго. Предлагаме ви среща с двама от знаковите участници във фестивала - известните диригенти Пламен Джуров и Иво Венков които дадоха специални интервюта на най-авторитетния медиен партньор на фестивала - Българската телеграфна агенция.

Музикантите превръщат делниците в празници. Това е необходимата съставка, защото политиците създават проблемите. Ние се опитваме да направим живота по-разнообразен и красив, каза в интервю за БТА проф. Пламен Джуров, който от 34 години е диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“. 
По думите му чрез музиката човек може да намери хармонията в себе си, да търси хармонията в обществото. 
„Ковид кризата и тази война обезсмислят нашия труд, неглижират мотивите ни за поведение, за създаване на творчество. Получава се обидна картинка за цивилизацията. Такъв срив в 21 век с толкова кръвожадност и с такава рационална жестокост - това е ужасно. Днешният ден е много тежък. Нямам настроение да се насоча само към музикалния език. Не мога да се откъсна от новини, от противоречиви новини, от противоречиви факти. Свикнахме на разни екшън филми - да гледаме войната от телевизора. Гледаме на това като поредния екран. Не е екран, това е живият живот. И това е убийственото“, заяви маестро Джуров. 
„Мартенски музикални дни“ съживява духа и чувствителността
Джуров каза, че „Мартенски музикални дни“ е може би най-авторитетният форум за музикално изкуство в България, защото събира високо надарени музиканти, има предизвикателен репертоар и разбираща публика. 
„Условията за провеждането на този фестивал са добри - като зали, инструментариум и като сърцати хора, които да го правят. Мисля, че е традиция местните ръководства винаги да проявяват интерес, да дават пример на жителите на Русе, че това е празник, който съживява града, съживява духа, съживява чувствителността“, каза професорът по дирижиране в Националната музикална академия в София. 
На въпрос дали се налага колаборация между класическата и комерсиалната музика, за да привлича повече хора, маестро Джуров каза, че т.нар. комерсиална музика - или рок или поп музиката, стъпва на традициите на класическата музика. 
„Използва един малко по-опростен, но затова пък по-агресивен език. Тя има основание и печели аудиторията точно с тази откритост и яснота. Но това не е единственият начин, по който може да се развива една музика. Защото сега се създават много еднодневки. Необходима е индивидуалност. Колаборация има отдавна. Генерално трябва да има среда, в която има различните образци музика. Не трябва да се подценяват младите хора. Те имат информация, но някой път не знаят къде да я намират. Не стига до тях, вървят по пътя на модата само. Винаги има начин да се направи по-богата нашата среда, но трябва да се помогне от страна на държава, общини, общество, образование, медии“, каза Пламен Джуров. 
За да харесат подрастващите класическата музика, трябва да разберат, че съществува
По думите му, за да харесат подрастващите класическата музика, първо трябва да разберат, че тя съществува. 
„Трябва да им се предложат образци, които са интересни, занимателни за тях. Най-важното е да не се мъчим да правим младите само слушатели. Те трябва да бъдат активни. В добродетелите на България, особено в първата половина на 20 век, е невероятна мрежата, която се изгражда в училищата - то са оркестри, хорове. Самите деца са активни.
Музика, театър, рисуване най-добре заразяват младите, когато им дадеш да опитат. Тогава се запалват. Може да не се професионализират след това, но вече имат чувствителност, отворен е файлът за видовете изкуство“, казва Пламен Джуров. 
Да си творец днес е интересно и натоварващо
По думите му да си творец в днешно време е интересно, но и натоварващо. 
„Например, ако си композитор от т. нар. класическа музика, то недей да разчиташ на изпълнение и на успех, но ако те задоволява, ако ти прави живота по-смислен, прави го“, казва маестрото. 
Джуров вижда днешния и утрешен свят тревожен. 
„Все се надявах, че ще дойде време, когато амбициите на хората ще бъдат по-подредени, да има място за всеки на планетата. Сега се очертава, че има излишни народи, излишни държави, излишни хора. Местят се милиони наляво-надясно благодарение на едно антихристиянско, антицивилизационно настроение“, казва Джуров. 
По повод на 60-годишнината на ансамбъл „Софийски солисти“ маестрото споделя, че за малък състав 60 години не са никак малко. 
„Това означава здрава конструкция. Дори и да се сменят хората, остава духът, тялото е живо“, казва Пламен Джуров.