Комисията по академична етика официално обяви Венелин Терзиев за плагиат

Чудото на българската наука, придобило научни звания за рекордно кратки срокове, се оказа обикновен плагиат. Става дума за Венелин Терзиев, който напоследък е във фокуса на вниманието не само на академичната общност. За най-големия научен скандал в историята на България в национален ефир разказа кореспондентката на БНР в Русе Ася Пенчева. Ето какво чуха слушателите.

Ася ПЕНЧЕВА
кореспондент на БНР в Русе

Година и един месец след първия материал, в който по „Хоризонт“ разказахме за псевдонаучната кариера на лицето Венелин Кръстев Терзиев, има истинска новина. Това, за което сигнализираха години наред учени от Свищов, Русе и Велико Търново, вчера получи своето късче справедливост. 
Преподавателите от трите университетски града писаха до Министерството на образованието и прилагаха доказателства, че лицето Венелин Кръстев Терзиев е преписвал в дисертациите си, прилагаха доказателства и настойчиво молеха висшите администратори да предприемат действия. Малко бавно, много трудно, но е факт решението на Комисията по академична етика. Тя представя доклада си и категоричното становище, че в две от докторантурите си Терзиев е преписвал и не е никакъв „доктор“ и „доктор на науките“. 
Този резултат обаче идва след продължително издирване на арбитри, които да се заемат с четенето на тези псевдонаучни материали, представяни от учителя по химия Терзиев като дисертационни трудове. Законът е такъв, че за всяко от научните направления, в които той се е вихрил през годините, трябва да има поне трима арбитри, които да се запознаят с материалите и да имат становище по случая. Слава Богу, това се случи с волята на министъра на образованието акад.Николай Денков. В първия комплект листи, представени от Терзиев във Варненския свободен университет като дисертация, са засечени 22.2% плагиатство, а в следващия, представен пред Стопанската академия в Свищов, този дял скача на 61.8%. Казано по-просто - от 374 страници 231 са преписани от други автори. 
Всъщност този преписвач е научен ръководител на множество докторанти, сред които бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев Даниела Везиева. Нейната докторска дисертация също се проверява от арбитри, като един от тях, проф.Николай Слатински, преди дни публикува становището, което е изпратил до Комисията по академична етика. Възмутен от назначението й за председател на борда на директорите на БДЖ, проф.Слатински обяви, че не 95% е преписвала Везиева, а 100%, и то заедно с грешките на предишните автори. Очаква се скоро становището на комисията и по нейния принос за науката, а дотогава тя необезпокоявано ще кара влака на БДЖ. 
Покрай плагиата Венелин Терзиев бе сменен и началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.Груди Ангелов - негов „съавтор“ и съучастник в мултиплицирането на статии по световни конференции и научни системи. 
Впрочем абсурдното в този най-голям научен скандал в историята на България е да се разбере, че системата е толкова проядена, че един плагиат може да измами дори световните регистри за научни данни „Web of science“ и „Scopus“.
Акад. Дамян Дамянов, изключителен български учен в областта на коремната хирургия и дългогодишен председател на Съюза на учените, коментира: „Главата ми не побира тоя човек как вирее в тези институти, как пробива и как колеги, които би трябвало вече добре да са запознати с този Остап Бендер, могат да си позволят да го допуснат в университетите си, да организират публични защити... Мисля, че самият факт, че той е допускан до защити или избиран за професор в определени университети, показва нарушение на морала и етиката не само от този човек, а и от хората, които провеждат това нещо“.
Следващата стъпка на Министерството на образованието е да провери кои са тези ректори и кои са членовете на научни журита, които са си затваряли очите и са раздавали образователни и научни степени на хора, които явно са преписвали. Тази безкритичност свързана ли е с някакви зависимости, или просто е била приспана с красиви фрази и безнаказаност. 
Ректорите на Стопанската академия и Варненския свободен университет имат на разположение 60 дни, през които да отнемат званията на Венелин Кръстев Терзиев. Ако не го направят, министърът по закон трябва да ги отстрани и да отнеме акредитацията на университетите им. 
Иначе от Българското национално радио е изпратено запитване до Министерството на културата още на 13 декември с няколко много простички въпроса за дейността на Терзиев като изпълнителен директор на фирмата за реставрации, която е собственост на министерството. Три месеца и десет дни администрацията на Атанас Атанасов не е отговорила въпреки последвалите писма с напомняне. 
Следващото писмо ще е до министъра на здравеопазването проф.Асена Сербезова - за качеството на научната дейност в русенската държавна болница, след като начело на тази работа е плагиат. Обикновен преписвач.