Двама сериозни съперници и една дама: Орлин Дяков, Боян Иванов и Дина Шошева мерят театрални концепции на 30 март

Идната сряда, 30 март, ще се проведе конкурсът за директор на русенския драматичен театър, съобщиха от Министерството на културата. Както „Утро“ писа, до състезанието още в края на миналата година бяха допуснати трима кандидати: сегашният директор Орлин Дяков, актрисата Костадинка (Дина) Шошева и театралният режисьор Боян Иванов.
За Орлин Дяков това ще бъде трето явяване на конкурс за директорския пост. Той заема мястото от 2012 г. - първо временно, след като дотоговашният директор Рашко Младенов бе уволнен. Впоследствие Орлин Дяков спечели конкурс през 2013, а после и през 2017-а. Тогава в конкуренцията се включи актрисата в Русенския театър Костадинка (Дина) Шошева, но концепцията на Орлин Дяков победи. Режисьорът Боян Иванов се включва за пръв път в състезанието за стола на театралния шеф в Русе.
Орлин Дяков е режисьор, постановчик и драматург. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1987 г. През последните трийсетина години активно се занимава с режисура, пише и издава драматургия. В авторската му колекция присъстват близо 20 пиеси, а като режисьор е поставил около сто представления. Като директор на театъра привлича известни творци на българската и световна сцена. Последната му постановка „Образцов дом №6“ е авторска комедия с участието на звездите Филип Аврамов и Мая Бежанска.
Дина Шошева дълго време е емблематична русенска актриса с характерно присъствие на сцена. През 2019 тя празнува житейски и творчески юбилей, влизайки в ролята на Марта Билярката в мюзикъла „Мене ме, мамо, змей люби“, поставен от проф. д-р Александър Илиев. Поетесата Иглика Пеева написа пиесата по мотиви от „Змейова сватба“ на Петко Ю. Тодоров.
Боян Иванов в момента работи като театрален режисьор във Варна. Завършил е театрознание в НАТФИЗ, специализирал е режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия). Изявява се като режисьор на театрални сцени в България, Германия, Украйна, Македония.
Боян Иванов има няколко постановки на русенска сцена, сред които „Деликатно нещо е душата“ от Димитър Динев (2010). Сред най-запомнящите му работи на русенска сцена е „Жулиета“ по Андраш Вишки, която получи две номинации за „Икар“ през 2017-а: за режисура и за майсторско техническо осъществяване.
В началото на тази година вестник „Утро“ се обърна към тримата кандидати с предложение да се включат в блиц-анкета с пет еднакви въпроса за творческите им вълнения и вижданията за бъдещето на един от най-важните културни институти на Русе. Единственият, който веднага отговори на въпросите, беше сегашният директор Орлин Дяков. Г-н Боян Иванов първо се съгласи, а после отказа. Г-жа Дина Шошева веднага отказа да се включи в социалния и културен експеримент. Който и да спечели директорския конкурс на 30 март, ще трябва да отговори на най-голямото предизвикателство - да води театралната култура на Русе в условия на икономическа криза, постковид ситуация и общество на променливи ценности.