Празник на торта „Гараш“ и винена фиеста край реката ще привличат туристи в Русе

Празник на тортата „Гараш“, нов плаващ ресторант и съживяване на идеята за Алея на занаятите са сред акцентите в проекта на Програмата за развитие на туризма на Община Русе през 2022-ра. Кметският екип я внася за гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет на 24 март.
Русенското туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и неговият Фестивал на забавленията и анимациите през миналия юни бяха единствените събития, които се проведоха в реален формат в българската индустрия и не бяха  съсипани от ковид ограниченията на 2021-ва. Вероятно и това е наклонило везните за получаването на приза „Най-добро събитие в туризма“ на списание „Дестинация България“.
Като успех в усилията за развитие на туризма през миналата година Община Русе отчита и проведения тридневен тур за български туроператори, агенти и екскурзоводи по най-атрактивните забележителности в региона. Тъкмо от техните преценки зависи как се „продава“ Русе на туристическия пазар.  
Тази година в Програмата за развитие на туризма са заложени повече средства за събития на открито. Новата инициатива „Реката и виното“ ще събере професионалисти във винарския бранш. Би било чудесно, ако програмата интегрира постиженията на европейския маршрут за римските императори и пътя на виното. Традиционно най-мащабното събитие ще бъде поредното издание на изложението „Уикенд туризъм“. 
През септември, когато летните жеги намаляват, а с тях и опасността шоколадът да се разтопи, туристическата програма предвижда за пръв път да се проведе Празник на торта „Гараш“. Всички ще могат да опитат от легендарния сладкиш, създаден за пръв път в Русе.
В туристическия календар на общината са включени и традиционни събития като кулинарното състезание „На върха на ножа“ и Римският пазар на крепостта Сексагинта Приста. 
Програмата за развитие на туризма през 2022-ра отчита сложната световна обстановка и прогнозира предизвикателства пред круизния туризъм по Долен Дунав и Дунавската делта. Въпреки това са заложени средства за рекламни материали, които разпространява Туристическият информационен център.