Сливо поле бие Русе по производителност на труда

Работещите в Сливо поле са първенец по производителност на труда, показва анализ на Института за пазарна икономика. Брутната добавена стойност /БДС/ на човек от населението в тази малка община е 9800 лева годишно, при само 9300 лева в община Русе. Трета, но доста по-назад от първите две, е община Ветово със 7050 лева добавена стойност на човек.
Разбира се, за малките общини е много по-лесно да дръпнат напред, защото дори наличието на само едно отлично работещо предприятие в населеното място може да окаже огромно влияние. Най-голям работодател в Сливо поле е „Астра Биоплант“, която е и сред първенците по оборот в страната с продажби за около 2 млрд. лева годишно. Във Ветово същата роля играе минната компания „Каолин“, която дава работа на близо хиляда души. Двете малки общини отчитат и много приличен растеж на показателя БДС на човек - 13,5% за година в Сливо поле и 12,7% във Ветово. Затова там и средните заплати вече изпреварват тези в областния център. В община Русе годишният ръст за последната отчетна година е 0,8%.
Останалите русенски общини изостават много от първите с 3-4 пъти ниска БДС. Затова работещите там имат много да наваксват и по отношение на заплатите. Макар всички местни администрации да декларират за свой приоритет привличането на качествени инвеститори, произвеждащи стоки и услуги с висока добавена стойност, това най-често се оказва за тях непосилна задача.