Търсят смелчаци за гребци на дунавски кораб от Римската империя

Търсят се ентусиасти за екипаж на реконструиран кораб от времето на Римската империя, съобщават от Асоциацията на дунавските общини „Дунав“. Инициативата е част от големия международен проект „Живият Дунавски Лимес“ (Living Danube Limes). АДО „Дунав“ е сред близо петдесетте партньори от цяла Европа. Месеци наред археолози, историци и доброволци са изграждали плавателния съд „Danuvina Alacris“ - точно копие на корабите с име „навис лусория“ (танцуващ кораб), с които древен Рим е придвижвал военните си патрули по Лимеса - речната дунавска граница между империята и варварите.
Корабът ще потегли на 15 юли от германския град Инголщад, пътешествието ще финишира през есента в делтата на Дунав. Екипажите ще се сменят на всеки 40 километра, ще слизат за посещения на римски крепости и военни станции. Римската крепост Сексагинта Приста при Русе е част от Дунавския римски лимес, където може да се види реконструиран плавателен съд от епохата.
Университетът в австрийския град Кремс е основен двигател на пътешествието, а заявки на ентусиасти се приемат на cruise2022@donau-uni.ac.at