Русенец спестил над 5000 лева за ток чрез софтуерна манипулация на електромера

Софтуерна манипулация на електромера спестила на русенец над 28 000 киловата ток за три години, но сега той ще трябва да плати 5172,76 лева на „Енерго-Про“ за закъснялата сметка, реши Русенският окръжен съд. Тъй като делото обикаля вече трета година по инстанциите и е върнато за ново разглеждане от Върховният касационен съд, той ще трябва да брои още към 5000 лева за извършените експертизи, за адвокатски възнаграждения и съдебни такси.
Манипулацията е установена за пръв път през декември 2019 г. когато електромерът е сменен от „Енерго-Про“ за проверка на съмнително ниските му показания. При първоначалната инспекция на техническите изисквания е установено отсъствие на механични дефекти на кутията, на клемите и на клеменния блок на електромера, както и наличие на всички необходими обозначения на табелката. По-детайлният преглед в Българския институт по метрология обаче показва, че освен потребление по стандартните дневна и нощна тарифа електромерът отчита показания по трета, която не се визуализира по никакъв начин на дисплея и инкасаторите не могат да я засекат. По тази невидима тарифа били навъртени 28202.488 квтч. И „Енерго-Про“ издава коригираща фактура за 5172,76 лв. с ДДС за потребена, но неотчетена енергия.
Русенецът обаче оспорва тази сметка и на първа инстанция печели делото, тъй като точният момент на препрограмиране не е установен и съдът решава, че няма доказателства за правилно определяне на задължението. „Енерго-Про“ обжалва и Върховният касационен съд постановява да се извърши втора комплексна експертиза, която потвърждава манипулацията на електромера, както и това, че изчислението на задължението е извършено правилно. Поради което връща делото в Русе за ново решение. Така заради опита си да се измъкне от плащане спестовникът ще трябва да плати двойно по-висока сума. Решението отново може да се обжалва пред ВКС в едномесечен срок, който обаче всъщност се е произнесъл вече по казуса, така че тази последна възможност може би няма да се използва.