Двойно повече дни с фини прахови частици над нормата през януари

Двойно повече превишения на фини прахови частици /ФПЧ/ във въздуха са отчетени за януари тази година, отколкото в началото на миналата, съобщи РИОСВ.
Измервателната станция в кв. „Възраждане“ е отчела 8 дни с превишена средноденощна стойност на ФПЧ10 с измерена максимална стойност 69,54 mg/m3 /микрограма на кубичен метър - б.р./ при норма 50 mg/m3. Средномесечната концентрация на този атмосферен замърсител за месец януари е 44,57 mg/m3. 
За същия период м.г.са отчетени само 4 дена с превишения с максимално отчетена стойност 71,94 mg/m3 и средномесечна концентрация за периода 30,61 mg/m3.
Превишенията на фини прахови частици във вечерните часове и повишените концентрации на азотни оксиди, въглероден оксид и бензен екоинспекцията отдава на използването на твърди горива за битово отопление и липсата на вятър, която води до по-трудно разсейване и задържане на замърсителите в приземния слой на атмосферата.
Въпреки това през последните години тенденцията е към намаляване на броя превишения за година, като миналата 2021 г. бяха регистрирани само 28 дни с превишения на ФПЧ10, което за първи път е под изискването за максимален брой превишения на средноденонощна норма за ФПЧ до 35 на година.