Над 200 фирми отпаднаха от бизнес картата на Русе

216 фирми са изчезнали от бизнес картата на Русе през миналата година, показва справка на „Утро“. Толкова са заличените от Търговския регистър дружества от 1 януари до 31 декември 2021 г. Още 90 са започнали процедура по ликвидация. Сред тях има много малко знакови имена, почти всички са представители на най-дребния бизнес, който по традиция страда най-много по време на криза.
Почти единственото изключение е ТПК „Съгласие-Русе“, което доскоро даваше работа на стотина души, но от януари миналата година е в ликвидация. Към небитието се запъти и някогашният промишлен гигант „Спарки“, който обаче се клонира в новосъздаденото дружество „Спарки Русе 2020“.
Числото 200-300 отпаднали фирми за година на фона на действащи над 10 хиляди може да се приеме за нормално в една нормална пазарна икономика, където винаги някой бизнес изчезва, за да освободи място за друг. Числото на временно спрелите работа вероятно е два-три пъти по-голямо, но няма как да влезе в статистиката, тъй като от миналата година търговците вече не са длъжни да подават декларации за прекратена дейност. През лятото обаче доходи декларираха 10 273 дружества - със 795 по-малко, отколкото през предходната година. 
При все това може да се каже, че Ковид-19, макар да нанесе силен удар върху някои сектори като туризма, като цяло не причинява кой знае колко щети. Ситуацията е много различна от финансовата криза през 2009-2010 г., когато за две години бяха ликвидирани близо 3 хиляди русенски фирми. А данните на НАП показват, че и бизнесът, и населението плаща повече данък върху доходите си, тоест тези доходи са нараснали. Ръстът спрямо 2020 г. е с около 6%, като фирмите са платили с 13% повече корпоративен данък, а физическите лица - с 19%.