„Местни данъци и такси“: Удостоверението за еврокатегория носи компенсация за по-високо облагане на колите

Ще има ли компенсация за надвзети миналата година данъци за автомобили с екостандарти Евро 3 и нагоре, които са таксувани по-високо заради липсата на вписване на тези стандарти в талона? С този въпрос се обърнаха към „Утро“ читатели на вестника.
Отговорът е положителен, но общинската дирекцията „Местни данъци и такси“ трябва да бъде уведомена по съответния ред. 
Той пък е следният: ощетените трябва да поискат от представителството на марката на колата си удостоверение за екокатегорията. Цената на документа варира от 20 до 80 лева. С него колата се пререгистрира в КАТ, съответният екостандарт се вписва в талона и информацията постъпва служебно в данъчната дирекция.
Възможно е да се получи компенсация и за надвнесени суми 5 години назад - от 2016-а. За целта автомобилът също трябва да се пререгистрира с реалните си еконорми, а след това в данъчната служба да се представи договорът за покупката му.
„Екокатегорията на един автомобил не се появява от датата, в която граждани са подали удостоверението в  КАТ, а с договора за покупко-продажба. С него ние можем да зачетем не повече от 5 години и да направим прихващане на новите задължения на лицето със старите. Ако пък лицето има други задължения, макар и не за данък превозно средство, те също могат да бъдат прихванати - например по данък недвижим имот“, обяснява директорът на „Местни данъци и такси“ Мария Старцева. 
В случай, че гражданинът няма задължения за прихващане, може да пожелае възстановяване на сумата по банков път. Това става с уточнение в подаденото от него искане. Тази заявления се приемат в стая №9 на дирекцията на ул.“Котовск“.
„Когато дойде информацията от КАТ, че има промяна на екокатегорията, ние няма как да знаем от коя дата е договорът за покупко-продажба, тъй като КАТ дава датата, на която лицето си е променило еврокатегорията. Ще бъде необходимо то да дойде на място с договора и ако сделката е в рамките на 5 години ще му компенсираме разликата“, пояснява допълнително Старцева.
Усилията си заслужават - в това ни убеждава примерът, който началникът на отдел „Контрол и събиране на местни данъци и такси“ Начо Наков вече даде за читателите на „Утро“ и бе цитиран в понеделник.
Той е за кола с обем на двигателя 1600 куб.см, мощност 120 к.с., година на производство 2006-а и категория Евро 4. Ако тя е отбелязана и се вземе предвид, данъкът за автомобил става 96,80 лева, а без еврокатегорията е 145,20 лева. 
„Този пример показва, че ако лицата са платили тези 145 лева април месец, а впоследствие установят, че е могло да платят по-късно и променят октомври месец еврокатегорията, излизат 50 лева на минус, които се приспадат тази година. Ние ги засичаме и налогът за 2022 година вместо 90 лева за тях ще бъде само 40“, обясни вчера Наков.