Сагата с подсъдими за подкуп полицаи навлезе във второто си десетилетие

Въртящото се от 10 години дело за трима служители на КАТ, обвинени във вземане на подкупи от румънски шофьор, навлезе във второто си десетилетие и продължава догодина.
През септември 2011 година 56-годишният тогава катаджия Пламен Б.И. и колегата му Румен Р.Б., на 48 г., спрели лека кола с румънски номера на изхода за Разград и поискали от шофьора пари за „почерпка“, за да си затворят очите за извършено от него нарушение. Мъжът дал 20 евро и продължил, но след няколко дни бил спрян на същото място от Пламен и новото спестяване на санкция му струвало 100 леи /45 лева по тогавашния курс/. След още няколко дни друг катаджия, 42-годишният Николай К.И., спрял същия румънец на изхода за Бяла и също му взел 100 леи, за да не му напише фиш за превишена скорост. Накрая рекетираният румънец подал сигнал в дирекцията на МВР в Русе, като в сигнала си посочил имената на още 10 служители на КАТ, които действали по същия начин. Тогава неофициално беше казано, че подозрително често санкционираният румънецът бил поставено лице и със знанието на високите етажи на полицията в двете държави нарочно правел нарушения при вида на униформени в Русе, за да ги изобличи в корупция. 
Така през февруари 2012 година всичките 13 униформени бяха уволнени за искане на подкупи и предадени на прокуратурата. След много съдебни заседания Апелативният съд оневини 10 от тях. Делото срещу Пламен, Румен и Николай обаче продължи и на 14 юли т.г. Окръжният съд в Русе постанови 2 години затвор с три години изпитателен срок за първия и по 1 година условно със същия изпитателен срок за останалите двама.
Адвокатите обжалваха присъдите в Апелативния съд и делото бе насрочено за понеделник. Междувременно е постъпила молба от защитник, в която се изразява невъзможност за явяването му в съдебно заседание поради явяване по друго дело. По тази причина съдебният състав отложи разглеждане на делото за 7 февруари.