Коалиционното споразумение включи втори мост при Русе и магистрала до Търново

Втори мост над Дунав, ускорено изграждане на пътя до Велико Търново, модернизация на жп линиите до няколко дестинации, изграждане на интермодален терминал. Това са конкретните за Русе неща, записани в подписаното вече предизборно споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Според предварителните заявки то ще бъде и програма на бъдещото правителството, което трябва да бъде гласувано днес в парламента.
Всички конкретни проекти, касаещи Русе, са изброени в приложение 4 към споразумението относно транспорта. Освен втори мост над Дунав, като цел е посочено превръщането на фериботните връзки с Румъния в автомобилни мостове.
Предвижда се изграждане на европейски структурен коридор номер 9 Русе-Велико Търново-Хасково през Габрово с тунел под Шипка и ускорено изграждане на пътя Русе-Велико Търново. Което обаче явно ще е трудна задача, тъй като за по-голямата част от трасето между Бяла и Велико Търново все още няма изготвени ПУП. Но работата по участъка Русе-Бяла вероятно скоро ще може да започне.
Най-бързо и по-лесно осъществими изглеждат планираните модернизации на излизащата от Русе жп инфраструктура. Предвижда се преглед на изпълнението на дейностите по обновяване на участъка Русе-Каспичан и да се започне такова за участъка Русе-Горна Оряховица. Железопътната линия Русе-Варна ще бъде ревизирана и ако има нужда бъде реконструирана като изцяло двупътна за по-висока скорост.
Записано е и стартиране на проучвателни дейности за изграждане на нови железопътни участъци, ако това е възможно. Например от Русе до София да има директна връзка от Бяла до Левски.
Модернизирането на жп инфраструктурата бе в центъра и на първото изявление на кандидата за министър на транспорта и съобщенията Николай Събев.
„Скоростта на жп транспорта трябва да се вдигне веднага до нивото на безопасната, за да имаме оферта към потребителите и тя да бъде привлекателна. Oкaзвa ce, чe имa yчacтъци, в кoитo вмecтo дa ce нaпpaвят нyжнитe peмoнти, cъзнaтeлнo ce cъздaвaт oгpaничeния зa нaмaлeниe нa cкopocттa. Tpябвa дa видим кoи ca тeзи yчacтъци, кaк нaй-бъpзo мoжeм дa нaпpaвим тeзи peмoнти, тaкa чe дa вдигнeм дo бeзoпacнo нивo cpeднaтa cкopocт нa пpидвижвaнe нa тoвapнитe и пътничecкитe влaкoвe“, заяви русенският предприемач.
Според договореното в коалиционното споразумение в Русе трябва да бъде постоен и интермодални терминал.