Театърът търси с конкурс нова млада актриса за трупата

Необичайна обява се появи вчера в социалните мрежи. Драматичният театър „Сава Огнянов“ обявява... конкурс за актриса! При това сред изискванията фигурират условия кандидатката да е на възраст до 35 години и да има завършено висше образование по специалността „Актьорско майсторство“. 
Да, обявихме конкурс, защото ни е нужно да попълним трупата, тъй като двама от младите актьори при нас напуснаха, обясни директорът на театъра Орлин Дяков. Оказа се, че Красимир Ненков и Тони Тончева са си тръгнали. Както обясниха други актьори от театъра - „тръгнаха си внезапно, по средата на сезона, без да кажат защо“. Двамата дойдоха в Русе от театъра в Кърджали през есента на 2019 година и веднага бяха включени в постановката на „Хамлет“.  
И понеже изведнъж започнаха да се появяват много желаещи, като очевидно повечето от тях нямат нужната подготовка, а ние не сме читалищна трупа, при нас нивото е професионално, затова решихме да обявим конкурс, каза Дяков. 
До 11 ноември документи могат да се изпращат на електронния адрес на театъра drama.ruse@gmail.com. Самият конкурс ще се проведе на 14 ноември от комисия, в която влизат директорът Орлин Дяков, актьорът Косьо Станев и актьорът и режисьор Ивайло Ненов. От кандидатите, които ще бъдат допуснати до срещата с журито, се очаква да представят материал по избор /монолог, стихотворение, проза/ и да имат готовност за четене на непознат текст. 
Ще припомним, че именно на Тони Тончева бе поверена главната роля в спектакъла „Боряна“ по пиесата на Йордан Йовков, която в театъра репетираха заедно с режисьора Бойко Богданов.