Препродадоха „Винпром“ за скромните 500 лева

Втори собственик от началото на тази година сменя русенският винпром, научи „Утро“. След като през февруари целият бизнес бе придобит от варненския предприемач Николай Чолаков, през миналата седмица той е придобит от столичанина Гавраил Стоянов. Сделката е сключена на 29 септември и вписана в Търговския регистър на 12 октомври. А цената е смехотворна - 500 лева.
Новият собственик Гавраил Стоянов не за пръв път влиза в производството и продажбата на вино.                   

Допреди няколко години той е бил част от управленския екип на „Ловико“ (Сухиндол) - управител на несъществуващото вече „Ловико Истейтс“ и член на Съвета на директорите на „Ловико Сухиндол“ ЕАД. Понастоящен притежава няколко фирми с различен предмет на дейност.
Стоянов придобива „Винпром Русе“ индиректно - чрез покупката за 500 лева на „Винпорт“ ЕООД, което притежава освен „Винпром Русе“ АД и „Винпром Русе Трейд“ ЕООД. 
Към днешна дата първото дружество не показва признаци на живот, няма и персонал. Във „Винпром Русе Трейд“ обаче работят тридесетина души. Седалището на тази фирма вече е прехвърлено в София и изглежда, че търговията съвсем ще измести производството. В последните години над 90% от оборотите на русенския винпром идваха от търговия на едро с вино и спиртни напитки и тази ситуация вероятно ще се запази.
И двете дружества имат сериозни задължения и досега работеха на нулата и дори под нея, така че символичната цена от 500 лева може би си има своите основания.