За 10 000 лева някои си купуват кола, а други - змия. И са много доволни

Отглеждането на екзотични животни в домашни условия определено е нестандартно, но е доста популярно в Русе, където има регистрирани 253 такива любимци, съобщиха от РИОСВ след запитване на „Утро“.
В категорията на екзотичните любимци влизат всякакви диви животни „чужденци“, за които не е нормално да бъдат опитомени по подобие на стандартните кучета и котки. В това число влизат игуани, хамелеони, питони, бои, костенурки, раковини, корали, редки пеперуди и почти всички видове папагали.
Модата на нестандартните домашни любимци дойде в България с демокрацията. Разбира се, папагалите и преди това бяха популярни, но за отглеждане на студенокръвни вкъщи дори не можеше и да се помисли. Заради интегрирането ни в Европа, но и заради внезапния бум на вноса на какви ли не твари у нас през 1991 година България ратифицира Конвенцията за международна търговия със застрашени животни от дивата флора и фауна.
По закон 
всеки див любимец трябва да има регистрационна карта 
и тези животни подлежат на защита от Конвенцията. Собствениците им са длъжни да ги регистрират в РИОСВ в 15-дневен срок от придобиването им, като тяхното отглеждане се следи строго. Обикновено при закупуване на подобен любимец от зоомагазин той вече има регистрационна карта, но тя е с името на магазина. Новият собственик е длъжен да регистрира любимеца на свое име.
В случай на смърт, смяна на адрес, продажба, загуба или кражба на документ отново в 15-дневен срок, трябва да бъде предоставена информация в РИОСВ. Същият контрол се прилага и на развъдници на подобни животни, като за тях срокът на регистрация е 40 дни от получаване на поколение. Неспазилите закона ги чакат глоби от 50 до 2000 лева, а за юридически лица - от 100 до 5000 лева.
За интересуващите се - 
регистрацията е напълно безплатна и става бързо 
с попълването на формуляр. До момента за областите Русе, Разград и Силистра са направени 2014 регистрации, само за Русе те са 253. Сред тях най-предпочитани са птиците. 
Безспорен фаворит сред папагалите е сивият папагал Жако, който е известен със способността си да имитира човешка реч и идва чак от Централна Африка. Харесвани са и различни видове амазони - средно големи късоопашати папагали от Южна Америка, както и сенегалските папагали, които се характеризират със своите ярки цветове. Те идват от Западна Африка и са известни като вредители по селскостопанските култури там, най-вече царевицата и просото. 
В домашни условия в Русе от влечугите се отглеждат зелени игуани, различни видове хамелеони, гекони, ирански питон, аржентинска боа, боа-удушвач и други.
„При влечугите хубавото е, че не им трябва толкова внимание, каквото примерно на едно куче или котка, и са приятни за наблюдаване, заради хубавите им разцветки. Трудната част е, че им трябва голямо пространство за терариума и осветление. 
Определено не са подходящи и за страхливи хора“
споделя Искрен, собственик на боа.
Отглеждането на змии вкъщи със сигурност е много дискусионна тема, но хората, които го правят, явно имат толкова силно желание, че са готови да платят за тях колкото за прилична за нашите стандарти употребявана кола. Цената на един ирански питон например, какъвто има регистриран в Русе, започва от 6000 лева и може да стигне до над 10 000 лева в зависимост от шарката му. Причината за това е, че през последните години влечугите се купуват на Запад и са придобили  колекционерска стойност. Ако не може веднага да се сетите какво е толкова интересно на този питон, ще ви помогнем - за разлика от останалите си роднини той изглежда „лимонен“ или с жълти и бели краски. Но извън масовия случай тялото му може да има различни нюанси.
Въпреки потенциалната висока стойност на змиите на световния нелегален пазар на екзотични любимци, в Русе нарушения не са констатирани.
„Обикновено този контрол се извършва на летищата, където се проверява за нелегален внос. В Русенска област нямаме подобни случаи или установени нарушения за отглеждане на забранени видове в домашни условия“, коментира РИОСВ. 
Задължително е всеки екзотичен домашен любимец да бъде индивидуално маркиран. При птиците това става със затворени пръстени, а при влечугите - с микрочипове, които се поставят в специализирана ветеринарна амбулатория.
Интересен е 
казусът с червенобузите костенурки
Тези азиатски гости бяха изключителен хит преди години, но много от стопаните им бързо се наситиха на малките си приятели, а порастването на децата в семейството обикновено означаваше, че корубестите любимци получават свободата си в някой водоем. Но този хуманен на пръв поглед жест се оказа начало на дълга верига проблеми за местните видове. Силно адаптивните азиатци се справят по-добре с намирането на храна от местните костенурки и започнаха да доминират над тях. Започнаха и бързо да се размножават - нещо, за което никой не е мислил, когато ги е пускал на свобода. Основната част от храната им е рибният хайвер и така удрят по рибната популация. А за това колко добре се справят, говори фактът, че през юли известният русенски фотограф натуралист Илиян Вълчанов засне във водоем около Русенски Лом 35-сантиметрова червенобуза костенурка. Размерът означава две неща - че животното е на около 25 години и че превъзхожда значително всичките си местни съперници, за които оцеляването около него става почти непосилна задача. Заради множеството изхвърлени червенобузи костенурки и нанасяните от тях растящи вреди вносът им в България е забранен със закон, но у нас все още има много екземпляри от вида.