Трио получи благословия от дъщерята на Канети да носи името на нобелиста

Клавирно трио на трима музиканти ще направи първата си изява под името „Канети“. Преслав Ганев, цигулка, Стамен Николов, виолончело, и Румен Трайков, пиано, ще изнесат концерт в петък, 3 септември, от 19 ч в зала „Европа“ на Доходното здание, при вход свободен. 
Тримата музиканти се срещат за първи път преди 10 години като студенти в Музикалната академия в София и започват да свирят камерна музика заедно. Преслав и Стамен са русенци, завършили Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, а Румен е от Плевен. След няколко концерта Преслав и Стамен заминават за Испания като стипендианти на частното училище „Рейна София“ с патрон кралицата на Испания. В момента Преслав е цигулар в Симфоничния оркестър на Гран Канария, а виолончелистът Стамен е в Мадрид, свири в Кралската опера на Испания. Пианистът Румен 6 години преподава в Музикалната академия в София, сега работи в Музикалния театър „Стефан Македонски“. 
Желанието на тримата да свирят заедно ги събира отново. За име избират това на Нобеловия лауреат за литература Елиас Канети, чийто път в литературата го води в различни държави по света. Международно дружество „Елиас Канети“ помогна на музикантите да се свържат с дъщерята на писателя Йоханна Канети, която притежава авторските права над името. Тя прие идеята безусловно, щастлива е, че български музиканти, русенци при това, искат да носят името на баща й и очаква да чуе първия професионален запис на триото. 
В първия концерт на трио „Канети“ ще прозвучат творби на Франц Шуберт и Хоакин Торина. Концертът е част от Есенния салон за култура на общината.