Новите машини за миене на улиците нямало откъде да зареждат вода

Общината ще изгради спешно тръбопроводи до 4 места в града, за да могат новозакупените машини за почистване на улиците да се пълнят вода и да мият улиците, а не само да ги метат. Това стана ясно на обсъждането на програмата за чистотата на въздуха в Русе. 
Както „Утро“ писа, сериозна роля за повишаване нивата на опасните за здравето фини прахови частици във въздуха има вторичното запрашаване - вдигнатият от улиците прах от минаващите превозни средства. Най-ефективна мярка в тази посока е честото миене на улиците. Такова миене, каквото помним от детските си години, не се прави, въпреки многократно получаваните препоръки от Министерството на околната среда, призна пред гражданите кметът Пенчо Милков. Една от причините е, че машините няма откъде да пълнят вода.
През ноември миналата година Община Русе обяви поръчка за 640 хил. лева за доставка на две мултифункционални машини за почистване на улиците. Те бяха доставени през април, но до момента предимно метат, при което във въздуха се вдига още повече прах.
Няма документация за налични тръбопроводи за поливане, обясни зам.-кметът Димитър Недев. Затова ще бъдат изградени четири нови пункта за зареждане с вода на различни места в града. Стартирала е процедурата за първия от тях, който ще бъде до Парка на възрожденците, в ъгъла на паркинга на ул.“Ниш“.
Проблеми има с прилагането и на друга основна мярка от програмата за подобряване качеството на въздуха - подмяната на печки на дърва и въглища с нови високоефективни екопечки. Те са разчетени да горят дърва с влажност до 20%, но Наредбата за употреба на дървесина определя като допустима граница 30% влага. Затова ефектът от замяната ще бъде около 50% от теоретичния.
У нас няма нормативно определени норми за емисии от всеки комин, каквито са приети в Германия. Няма и достатъчно стимули за преминаване към по-екологично чисти горива. В Италия дават 3000 евро да замениш старата си печка за нова с ниски емисии. Румъния субсидира с 10 хил. евро покупката на електромобил и дава бонус, ако замениш стария си автомобил с нов от по-висок еко клас, посочиха експертите от фирмата, изготвила общинската програма. 
По време на общественото обсъждане граждани направиха предложения за стимулиране на велосипедния транспорт, изграждане на станции за зареждане на електромобили и повече паркинги, така че да се намали навлизането на автомобили в зелените площи с последващо разнасяне на кал и прах. Писмени предложения за допълнения към програмата могат да се внасят до 5 юли.