Бивш полицай оправдан за издаване на служебна тайна на сутеньор

Бивш служител на КАТ, обвинен за разпространяване на класифицирана информация, беше оправдан от Апелативния съд във Велико Търново, който отмени присъдата на Окръжния съд в Русе.
През август 2015 година 35-годишният тогава инспектор в сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция на МВР Емил Д. спрял за проверка колата на вкарания по-късно във френски затвор за сводничество Кирил Фараонов от Русе, но вместо да му напише акт за шофиране с фалшива книжка, както сочи обвинението, го предупредил, че е заложен за дискретно наблюдение чрез Шенгенската информационна система. Това помогнало на сутеньора да се покрие, но от МВР установили, че Емил е влизал в системата на МВР с личния си служебен номер и след разпит е предаден на съд. 
На 8 юли 2020 година Окръжният съд признал бившия катаджия за виновен за издаване на служебна тайна и му наложил наказание 2 години и половина с 4 години изпитателен срок. Емил Д. обжалвал и е оневинен от Апелативния съд, но и това решение подлежи на обжалване - вече във Върховния касационен съд.