Община Русе предупреди с писмо сина на Мария Димова за опасна кула на общ имот

На 14 февруари Министерски съвет взе решение държавната част от имота на ул. „Борисова“ 82 да бъде прехвърлена в собственост на Община Русе. А от вчера това вече е факт. Така местната власт се оказа съсобственик със сина на бившата областна управителка от НДСВ Мария Димова - Павлин.
Още от самото начало обаче възникна проблем, за чието решение двете страни трябва да се споразумеят - куличката на къщата едва се крепи и се нуждае от спешен ремонт, за да се гарантира безопасността на преминаващите пешеходци. Основанията за притеснение съвсем не са малки - на първия етаж се намира скара, която се посещава от много хора, освен това имотът е на ъгъла на „Борисова“ и „Бозвели“, откъдето минават доста пешеходци.
Неотдавна комисия от Общината направи оглед и излезе с предписания за обезопасявяне на опасните елементи на къщата. Но това струва пари, които по закон съсобствениците трябва да си поделят. Тъй като Павлин Димов не се е отзовал на телефонна покана за разговор, в Общината са образували преписка и са му изпратили официално писмо. Това обясни общинският директор по сигурността Спасимир Димитров.
В имота, за който става дума, първият етаж е магазин и той отдавна е собственост на Павлин Димов. Застроената му площ е 71 кв. метра. Димов притежава и 32,79 идеални части от парцела, който е 410 кв.метра.
Доскоро държавата, а от вчера Община Русе, е собственик на останалите 67,21 ид.ч. от земята, на втория етаж на къщата, също 71 квадрата, както и на едноетажна жилищна сграда от 221 кв.м. и до нея паянтова постройка от 4 квадрата. В едноетажната сграда от години живеят под наем 5 семейства.
От архива на областната управа става ясно, че първоначално този имот е бил собственост на „Мери Босс“, фирма на бившата областна управителка. Тя го закупила с решение на Общинския съвет през 1996 година за 1 820 000 лева. Мария Димова до този момент била наемателка на магазина за хранителни стоки и месо и като такава го приватизирала по тогава действащия Закон за преобразуване и приватизация на общински и държавни предприятия. Очевидно впоследствие майката е прехвърлила имота на сина си, защото сега той се води собственик.
Къщата на „Борисова“ 82 някога е била на частно лице, което нямало наследници. По силата на Закона за наследството тя първоначално станала общинска собственост. Затова фирма „Мери Босс“ купила магазина от Общината.
През 2006 година обаче, докато Мария Димова е  губернатор, областта поискала от кмета Божидар Йотов отписване на общинската част на имота. Димова претендирала, че актът за общинска собственост е неправилно съставен и че сградите и земята трябва да бъдат държавни. Позовала се на действащия тогава закон. Така имотът станал държавен.
Твърде вероятно е целта на тази инициатива да е била продажба на частния съсобственик - нейния син. Само че наемателите в едноетажната сграда с площ 220 кв. метра осуетили тези планове. Впрочем Димова настояла пред кмета да пренастани в общински квартири 5-те семейства. Поради липса на свободни общински жилища обаче той отказал.
През 2010 година новият областен управител Пламен Стоилов предоставил държавните жилища на въпросния адрес за безвъзмездно управление на Общината. Сега вече имотът отново стана общински, а въпросът е как частният съсобственик Павлин Димов и местната власт ще се разберат за ремонта на сградата, която дълги години въобще не е била поддържана.