Съветниците отхвърлиха заема от половин милион за тролеи втора употреба

Общинските съветници не подкрепиха предложението на администрацията да бъде отпуснат заем от 540 000 лева на „Общински автотранспорт Русе“ за закупуване на 12 тролейбуса втора ръка. След едночасов дебат и прегласуване на точката тя бе отхвърлена с 24 гласа „за“, 6 „против“ и 15 „въздържал се“.
Отхвърленото предложение предвиждаше годишна лихва 1,24% и срок на връщане на заема 31 декември 2024 година. Доставката на старите тролеи трябваше да стане на два етапа - 12 броя тази година и 8 - догодина. Общата инвестиция всъщност е за 900 000 лева, като остатъкът от 360 000 лв. лева трябваше да се плати през 2022 г.
Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев поясни, че тролеите са нужни, тъй като до края на тази и през следващата година общинският транспорт ще трябва да се раздели с 18 машини от общо 36 в експлоатация поради лошото им състояние и изтичането на срока им на годност. „С тези 12 тролейбуса и с подновяването на поръчката за още 15 нови ще успеем да покрием нужните 52 машини за въвеждане на новата транспортна схема“, каза Недев.
Общинските съветници обаче не се съгласиха с това. Д-р Теодора Константинова от „Демократична България“ възрази, че това са автомобили на 30 години, произведени са между 1989 и 1990 година и не разполагат с климатици или платформи за хора с увреждания.
Йовчо Смилов от БСП подкрепи позицията на администрацията: „Вие сте прочели, че тролейбусите са на 30 години и ако не ги закупим, ще отидат за скрап, но сте игнорирали, че в тях има още 5-7 години работна годност и са 12 на цената на един. Тези, които в момента са в експлоатация в Русе са опасни и скъпи за поддръжка, защото постоянно трябва да се ремонтират“.
Кметът Пенчо Милков защити намеренията за покупката и предупреди, че в противен случай няма да се изпълни транспортната схема: „Предприятието го удари първо пандемията, сега започва разкопаването на ВиК - градът трябва да се справи с тези предизвикателства. След като гласувахме общинският транспорт да стане единствен превозвач, ще увеличи приходите си и тогава ще може дружеството да придобие нови коли, но сега не може да ги изплаща“.
Въпреки това съветниците не дадоха съгласие за половинмилионния заем за покупка на стари тролеи.