Митко Кунчев: Веднага след разпускането на парламента споделих, че няма да се кандидатирам отново

Буря във фейсбук предизвика официализираната във вторник предизвестена новина, че водачът на русенската листа на „Демократична България“ на редовните избори на 4 април Митко Кунчев не е кандидат за извънредния вот на 11 юли.
Реакциите за отсъствието му от листата изразяваха предимно разочарование в по-умерена или по-крайна форма и това е лесно обяснимо - бившият директор на МГ „Баба Тонка“ в две последователни изборни кампании през 2019 година и преди два месеца събра най-много преференции от всички кандидати.
Самият Митко Кунчев, който във вторник каза пред „Утро“, че скоро ще излезе с коментар, го направи вчера в профила си в социалната мрежа.
„Скъпи приятели, 45-тото Народно събрание не успя да осигури стабилно управление на държавата. Оценката за работата му е по-скоро негативна. Идеята за сериозни промени в средното образование няма да може да се осъществи и от следващото Народно събрание. По тези причини, веднага след предсрочното разпускане на Народното събрание, аз споделих с моите приятели от местната организация на „Да България“, че няма да се кандидатирам за народен представител в следващото Народно сабрание. Те положиха много усилия да ме разубедят и аз съзнавам проблемите, които моето решение създава. Моля всички, които са гласували за мен да ме разберат. Аз продължавам да подкрепям „Демократична България - обединение“ и ще полагам усилия за развитието на средното образование в България по други начини“, написа Кунчев. Позицияте му бе посрещната с разбиране, но и с разочарование.
Координаторът на дясното обединение в Русе Йоана Терзиева, която последователно се въздържаше от коментари на слуховете за оттеглянето на Митко Кунчев, също направи изявление във фейсбук.
„Ние, представителите на местната организация на „Да, България“ в Русе, сме благодарни и признателни на Митко Кунчев за това, че работи с нас и полага усилия заедно с нас да направим България едно по-добро място за нас и за нашите деца. Както обявихме по-рано, с тъга приехме решението му да не се кандидатира отново. Движение „Да, България“ е политически формат, поставен върху демократични ценности, принципи и убеждения, които ние, партийните представители в Русе, уважаваме. Молим избирателите си да уважат и приемат личните решения, които правим и да ни дадат кредит на доверие“, заяви тя.