Пирати, художници, резбари и земеделци канят седмокласниците да си изберат училище

18 русенски гимназии - средни, профилирани и професионални училища, представят най-важните и най-интересните акценти от подготовката, която дават. Това става в алеята пред хотел „Дунав“, където за втора година са подредени павилионите на гимназиите от градската панорама на средното образование. Тя бе открита в понеделник, като стартът й беше даден от началника на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която призова родители и седмокласници да се запознаят с възможностите и да направят точния избор.
Жътварки и земеделци в народни носии разказваха за специалностите в Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“.
Учениците от ПГ по туризъм бяха подготвили измайсторени от тях сладкиши, за да почерпят всички, които спираха пред техния павилион.
От ПГ по промишлени технологии „Атанас Буров“ бяха илюстрирали обучението с множество сполучливи портрети и рисунки на техни ученици.
Очакваме новите ни специалности - иконопис и художествена дърворезба, да привлекат вниманието на местните таланти, казаха от ПГ по дървообработване, които показват какви изящни мебели майсторят техните възпитаници.
Европейското училище, Английската, Дойче шуле, „Възраждане“ и „Йордан Йовков“ също демонстрират приоритетите в учебния процес. И гимназите по икономика, по облекло, по строителство и механотехника показват какво могат да очакват бъдещите осмокласници от евентуалното си ново училище. 
Сред живописните акценти, които представят гимназиите, се откроява ПГ по корабостроене и корабоплаване - на техния щанд ученици в моряшки фланелки показват как се правят морски възли, докато няколко „пирати“ наблюдават внимателно процеса.
По традиция училище „Васил Левски“ привличат вниманието с калиграфските си умения, като подаряваха на минувачите картончета с имената им, изписани с йероглифи. Момичета с пъстри кимона и момчета с костюми от арсенала на бойните изкусва допълваат картината. 
Панорамата на средното образование в Русе има 20-годишна традиция, а от 2019-а вече се прави по този съвременен, привлекателен и въздействащ начин, който вид дава възможност деца и родители да придобият конкретни впечатления от живота в русенските гимназии. Миналата пролет пандемията възпрепятства и този шанс седмокласниците да се ориентират и да си изберат следващото училище. Панорамата продължава и днес. След това на седмокласниците им остават последните дни за подготовка за изпитите от Националното външно оценяване на 16, 17 и 18 юни, които ще решат в голяма степен какви униформи ще облекат тийнейджърите наесен.