Христо Грозев: САЩ избра удобен момент да представи натрупаните доказателства

Сега бе удобният момент САЩ да каже какво мисли, без да изглежда като предателство към партньорска държава. Така коментира случая със санкционираните по закона „Магнитски“ Христо Грозев, който е част от екипа на разследващия сайт „Белингет".

„Това е подходящото време, защото има преходен момент със служебно правителство, когато от една страна може да се посочат доказателствата и упреците, които Щатите са натрупали през годините, а от друга страна да не прозвучи като „плесница“ по правителство на партньорска държава“, допълни той.

Според него за много от наблюдателите е било шок, че за България е отредено място в най-големия санкционен списък по закона „Магнитски“.

„Някои търсят сигнал за внимание към България и българската структурна корупция, а други смятат, че това е продиктувано от възможността именно в този момент да се наложат санкции на една страна, която е партньорка в НАТО, но в същото време е просмукана от структурна корупция“, обясни Грозев.

По думите му това е новото ориентиране на администрацията на Байдън, за която не е достатъчно да се изпълни план минимум, а именно да се действа по точно изброени приоритетни задачи за борба с конкретни врагове на демокрацията, а да има цялостна борба с корупцията.

„Американците остават недоволни от това, че ЕС не дава такива сигнали и конкретно със санкциите, които излязоха миналата седмица, виждаме, че Съюзът остава далеч назад в готовността си да обяви свои партньори, в случая правителството на ГЕРБ, както и ДПС за дори частично виновни за корупцията в България“, заяви Грозев.

Разследващият журналист очаква задълбочаване на кръговете около санкционираните, отколкото бързо изброяване на нови цели в България.

„Има и други страни в Източна Европа, в които също има корупция и може би те са следващите“, добави той.