Две цигулки и пиано свириха химна на просветата в центъра на Загреб

В необичайна, но стилна и въздействаща интерпретация прозвуча химнът на просветата „Върви, народе възродени“ пред официалните гости на тържествата за 24 май в хърватската столица Загреб. Създадената в Русе и Ловеч прослава на културата и духовността бе изпълнена от две цигулки и пиано, при това музикантите бяха ученици от русенското Национално училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“. Получихме специална покана от посланика на България в Хърватия Генка Георгиева, която лично се обади с това предложение, очевидно запозната с подобни наши участия във Варшава и Виена по повод празника на българската култура и духовност, каза за „Утро“ директорката на НУИ Мария Дуканова. Зарадвахме се на тази прекрасна възможност за изява и докато умувахме как да се справим с прозаичните проблемите с разходите по пътуването и настаняването, на помощ ни се притече фирма „Булмаркет“, която пое разноските и ни остави да се погрижим за творческата подготовка, добави тя. 
Свилен Димитров направил специалната оркестрация на химна на 24 май, така че той да прозвучи достолепно в изпълнение на 13-годишната пианистка от класа на Евгени Желязков Вероника Илиева и 15-годишните ученици на цигуларката Галина Карааргирова - Преслав Ламбев и Мариан Петков. И тримата са ученици по камерна музика на Галина Карааргирова - заедно подготвили стилната програма с творби на Бах, Моцарт, Шопен, Хелмут Липски и Маркиан Фролов. А началото на концерта в зелената градина на Археологическия музей в центъра на Загреб започнала драматичната „Севдана“ на Георги Златев-Черкин, която развълнувала гостите, а в очите на българските художници, интелектуалци и дипломати извикала сълзи. 
„Бях предупредила Вероника, Мариан и Преслав, че обикновено музикалните изпълнения по време на коктейл са фон, така че да не очакват аплодисменти. Бях опровергана - когато нашите ученици свиреха, наставаше тишина, а след всяко изпълнение, следваха възторжени аплодисменти. Специални благодарности получихме след концерта от посланик Генка Георгиева, с която обсъдихме възможни други участия на наши ученици в културни събития“, разказа Дуканова. За краткото време в Загреб тя и талантите от НУИ успели да разгледат града и да посетят паметника на Иван Вазов, а директорката смогнала да се срещне с колегите си от загребското музикално училище „Ели Башич“, където учат 800 ученици. За първи път правим такъв контакт с Хърватия, очертават се добри перспективи за партньорство, убедена е Дуканова. 
Тя е радостна, че само в последните дни изявите на възпитаници на НУИ отново доказват красноречиво авторитета на училището. В церемонията по връчването на наградите „Русе“ красивия артистичен елемент добавиха трио „Манифик“ - Аника Георгиева, Ивана Москова и Мей Ван, както и перкусионистът Иво Стоянов, китаристът Кристиян Станчев, пианистът Кристиян Ангелов. А преди това на тримата барабанчици от класа на Лазар Бенов - десетокласникът Иво Стоянов и осмокласниците Огнян Василев и Александър Станчев, бе поверена отговорната мисия да водят единия лъч на 24-омайското шествие на училищата. Щастлива съм и с наградата „Златен век“ - златен печат на Цар Симеон Велики, на нашата преподавателка Деница Анчева, поздравления отправям и към Мария Пенчева от 12 клас за наградата на кмета, добави Мария Дуканова. 
И като подчертава тазгодишния огромен интерес към НУИ от страна на най-малките - два пъти повече са били кандидатите за двете паралелки първокласници, които вече са записани за новата учебна година - се надява такъв да бъде интересът и на учениците, които ще облекат униформата на НУИ от пети и осми клас. Петокласниците могат да кандидатстват за класовете по музикални инструменти, народно пеене, класически и български народни танци и изобразително изкуство. Осмокласниците ще формират класове по същите специалности /изобразителното изкуство тук се конкретизира като „Изящни изкуства и рекламна графика“/ плюс още една: „Актьорско майсторство“. Приемните и приравнителните изпити за свободни места в други класове ще се проведат по график в периода 26 юни - 2 юли, информация деца и родители могат да си набавят в училището, а също и на неговия сайт www.artrousse.com.