Свилен Максимов: „Виваком“ беше единственият купувач, който е готов да запази структурата на „Нетуоркс“

- Г-н Максимов, след продажбата на „Нетуоркс-България“ на „Виваком“ кое чувство преобладава у вас - задоволство от добре сключената сделка или съжаление, че се разделяте с компанията, която създадохте от нулата и вероятно чувствате като свое дете? 
- И двете. Има носталгия, но има и поглед в бъдещето. Ще гледаме.
- След като толкова години отхвърляхте оферти за покупка на фирмата, защо решихте да приемете точно сега? 
- По няколко причини. Първо, инвеститорът е стратегически, а не просто поредната „далавера“ за окрупняване на няколко оператора и препродажбата им после. Друга причина е, че всички виждаме накъде отиват нещата.
Напоследък се нагледахме на всякакви примери за злоупотреба с господстващо положение от страна на големите телевизии и големите телекоми
И естествено, държавата не направи нищо, за да защити по-малките оператори. Тези, които не се подчиниха, бяха наказани с шумни акции и бяха тиражирани като „пирати“ от медиите, които, забележете, са СТРАНА ПО СПОРА. А тези, които се подчиниха, сами затвориха, защото не могат да се издържат. 
- И как големите телекоми натискат малките оператори?
- Пакетирането на интернет и телевизия дава възможност на големите телевизии, които предлагат съдържание, да диктуват цените на по-малките доставчици. Вихри се нелоялна конкуренция. А1 всяка година по Коледа предлагат някакви евтини пакети с телевизия, интернет, HBO, Диема Екстра и Max Sport. Имаше такъв документиран случай за 19,99 лева, при положение че само допълнителните платени канали струваха 22 лева. За този случай сигнализирахме и Комисията за защита на конкуренцията.
Другото нещо са шумните акции срещу „пирати“. Голяма част от тях са фирми, които са се опитали да се разберат с Нова, bTV и другите притежатели на телевизионни права, но просто са им сложили непосилни такси. Те вече не могат да предлагат телевизия и за да не избягат клиентите им, започват да я пускат нелегално. Съответно се сигнализира ГДБОП, те отиват и ги натръшкват по земята, сякаш са най-големите престъпници, вземат им техниката и доставчикът изчезва. Имаше такива медийни изяви доста. Тези доставчици не че са невинни, но не заслужават и рекета, на който са подложени.
И върху нас беше упражняван такъв натиск - вдигат ни таксите и ни казват „вижте какво става с тези, които не плащат“
Не в прав текст, но беше загатното. И ние плащахме. Тези бизнес методи не са ОК, но вървят в България и регулаторът не взема отношение. Там, където има слаба държава, се случва това, което виждаме в момента - неморални методи за водене на бизнес.
- И какви са шансовете регионални кабелни оператори да издържат конкуренцията на големите телекоми? Ще имаме ли по-добри телевизия и интернет, ако на пазара останат само А1, „Виваком“ и „Теленор“? И накъде върви секторът като цяло? 
- Много добър въпрос. Не, при това положение в държавата малките оператори нямат шанс и едва ли ще издържат. Наистина в крайна сметка ще останат трите големи и българският потребител ще изгуби възможността да избира. Погледнете какво става на пазарите, където услугата е монопол на големи играчи. Един такъв пазар е Германия. Която е добре уредена държава, но пословично известна със скъпия си и бавен интернет, както и с некоректни отношения към клиентите. И това е така защото услугата се предлага почти единствено от „Дойче Телеком“. Отворете класациите за качеството на интернет по държави - на дъното са тези, в които няма конкуренция. 
- „Нетуоркс“ печелеше клиенти най-вече заради доброто обслужване, но какъв интерес биха имали „Виваком“ да запазят дружеството и персонала му, както и да използват бранда Networx? Има ли вероятност то просто да се ликвидира и активите му да се влеят във „Виваком“? 
- Ако имате една кокошка, която снася златни яйца, бихте ли искали да я нарежете на парчета и да я добавите към някаква друга по-голяма структура? Или просто ще продължите да се радвате на яйцата и да се опитате да я „изучавате“ - как става така и дали може да се репликира това. Мисля, че купувачът ни е избрал второто.
Това беше единственият купувач, който е готов да запази структурата и да не бута нищо по нея, докато тя работи
- Това гарантирано ли е по някакъв начин в договора?
- Гарантирано е, доколкото е възможно. Ако „Виваком“ са умен купувач, какъвто аз считам, че са, тези хора ще погледнат и ще научат нещо, а не просто ще наложат по-голямото върху по-малкото. Ако нашите хора, тези, които сега работят в „Нетуоркс“, не свалят гарда, няма опасност да се случи. Надявам се досега постигнатите стандарти да се запазят и услугата да не се изроди в едно надменно отношение към клиентите. 
- Докога ще са валидни действащите в момента договори с „Нетуоркс“? Кога клиентите да очакват новият собственик да им предложи други условия?
- Всички договори остават валидни. Всички преференциални условия на златни, сребърни и платинени клиенти остават валидни. Тези наши абонати са доказали през годините, че са били лоялни към нас. Ние ще направим всичко по силите си, за да им отговорим със същата лоялност.
- Какво да очакват зрителите на ТВН? Къде ще се разпространява тя, как ще се финансира и ще има ли промени в съдържанието й? 
- ТВН не е част от сделката. Тя ще продължи развитието си и ще се надяваме
един ден да бъде първата национално-регионална телевизия с регионални предавания в Русе, Варна, Бургас, Пловдив и т.н.
Има договорка ТВН да продължи да се разпространява в мрежата на „Нетуоркс“. Ще търсим и разпространение във „Виваком“, А1 и всички останали доставчици. Имаме екипи в Бургас и Търново, но още не сме готови да предложим регионално съдържание навсякъде, емисията новини е една, а трябва да стане различна в различните региони. Емисията в Бургас да е с бургаски новини, а тази във Велико Търново - с търновски новини. Съответно и рекламният блок да е различен, така че малкият местен бизнес да рекламира в неговия си регион. Знам, че ще е трудно и ще бъде скъпо, но искам да има алтернативна телевизия, а не зрителят да гледа само bTV и Нова.
- С какво, освен с телевизия, ще се занимава занапред Свилен Максимов? Имате ли конкретни бизнес проекти и в каква сфера ще бъдат те? 
- Имам поне 4 сфери, в които ще се фокусирам. Другите са строителството, ИТ сферата, зелената енергия. Считам, че има доста възможности за подобряване, иновации и нови услуги, от които може да се печели добре и най-вече - съвестно. Например зелената енергия - фотоволтаици, вятърни генератори и батериен сторидж.
Вместо да харчим милиарди за нова ядрена централа, за половината пари можем да получим същата мощност зелена енергия
Мини „Марица Изток“ е една язва с площ 100 кв.км, която се вижда и от космоса. Ако върху половината терен се сложат соларни панели, пиковата енергия, която ще генерират, когато има слънце, е 9,8 гигавата. Това е два пъти повече от пиковата консумация на електроенергия в България. Мощността на АЕЦ „Козлодуй“ е само 2 гигавата. Ако фотоволтаиците се комбинират с батерии, в които енергията да се съхранява и използва при нужда, ще имаме мощност и за студен резерв. За 300 мегавата цената е 300 милиона, не е непосилна сума за държавата. Но вместо това ние искаме ТЕЦ-овете да работят, за да не уволняваме хората. Тези ТЕЦ-ове трябва да купуват въглеродни квоти, чиято цена вече стигна 50 евро на тон. Енергията става все по-скъпа, но ние сме баровци, блъскаме си скъпата енергия. Плащаме и за студен резерв на ТЕЦ-а на Доган и други, на които, ако стане нужда, ще им трябват 4-5 часа, за да разпалят котлите и да започнат да произвеждат ток. А за батерията това става с превключване на копчето, за 5 милисекунди. 
- И защо още никой не е тръгнал да прави такава ФЕЦ с батерии? Фотоволтаици има много, но никой не съхранява електроенергията с батерии.
- Защото са изключително трудни регулациите и такива инициативи се спъват. Ти им разваляш една некадърна машина, но работеща, с която са си свикнали. И като им кажеш „дайте да направим това по-добре“, те ти отговарят, че нищо не разбираш, че това е трудно, невъзможно.
Хората не обичат промените, защото трябва да се адаптират, да се усъвършенстват. Те искат да не им разваляш рахатлъка
- А строителството?
- Имаме проект „Работническа къща“. Поръчваш си къща, като си я конфигурираш по твой избор. Избираш си локация и в 3D как да изглежда, плащаш 2000 лева депозит и се нанасяш в нея. Под наем, но ако си плащаш наема редовно, след 20 години къщата става твоя. За всичко в това време - ако ти се счупи дограма или ти протече покрива, отговаря някой друг. Но тази идея още е в процес на разработване.