„Топлофикация“ планира инвестиции за над 15 милиона лева до декември

Инвестиции за над 15 милиона лева планира да извърши „Топлофикация Русе“ до края на годината, става ясно от отчета на дружеството пред Българската фондова борса. Най-сериозна част от тях ще бъде похарчена за пускане в експлоатация на трите когенератора WARTSLIA на природен газ, закупени през миналата година. Те трябваше да заработят от лятото, но екоинспекцията издаде разрешението си едва в началото на тази година. Всеки един от генераторите ще може да произвежда 7 МВт електрическа и топлоенергия, които ще бъдат достатъчни за осигуряване на всички клиенти с гореща вода. Дружество планира през топлите месеци да експлоатира единствено трите когенаратора на газ, а да разпалва котлите на въглища само през зимата, когато потреблението на топлоенергия е много по-голямо. От изгарянето на природен газ се отделят само вода, водни пари и въглероден диоксид, така че поне през лятото от комина на ТЕЦ-а няма да излиза пушек. Инвестицията за трите когенератора възлиза на малко над 6 млн. лева.
2 млн. лева ще са необходими за реконструкция на Котел 5 за изгаряне на микс от горива - лигнитни и черни въглища, шисти и обогатено енергийно гориво, при спазването на изискването за най-добра налична техника за големи горивни инсталации. Ще бъдат изградени ново депо за неопасни отпадъци, жп разтоварище за въглища и др. Предстои и разширяване на топлофикационната мрежа.
След като „Топлофикация Русе“ стана публична компания, чиито акции се търгуват на фондовата борса, дружеството публикува и прогнозни финансови резултати за настоящата година. Очакванията на мениджмънта са общите приходи да нараснат от 85,59 на 94,25 млн. лева, а нетната печалба за 2021 г. да бъде 6,73 млн. лева или по 0,24 лева на акция. В момента книжата се търгуват на цена 3-3,20 лева.