Ентусиасти дават нов живот на изоставен край брега на Дунав самолет

Ентусиасти от Силистра обединяват усилия, за да вдъхнат нов живот на изоставен край брега на река Дунав пътнически самолет. Целта им е да го превърнат в зала за събития и презентации.

Самолетът повече от 30 години стои приземен на брега на Дунав. Дълго време машината е била учебна база, но с времето интересът към нея изчезнал. До днес, когато местни жители, с помощта на германска организация, решават да му вдъхнат нов живот.

"Идеята е летателната машина да бъде използвана за провеждането на различен тип събития - мултифункционална зала. Презентации в нетрадиционна обстановка, открити уроци", посочи Димитър Караджов.

След като преди години беше облагородено пространството около самолета, сега е ред за реставрация на самата машина. Помагат експерти от авиомузея в Бургас.

"Предстои реновиране в няколко стъпки: изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат, монтиране на мебели. Идеята в да оставим част от седалките, които са автентични, с клапващите маси, които придават автентичност на самолета", обясни Караджов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Най-атрактивната част – пилотската кабина - ще бъде напълно готова за полети. Страстта на организаторите се оказва заразителна и за младите хора.

"Този самолет е една изключителна дестинация, която могат да посетят тук в Силистра", каза Габриела Ангелова.

"Ще бъде много вълнуващо да се потопиш в обстановката, все едно си в самолет и летиш над облаците", сподели Мария Йорданова.

Очакванията са, че един от последните запазени самолети "ТУ-134" ще е готов да приема пасажери в края на следващия месец.