20 настанени в „Добрият самарянин“ приключват карантина заради Ковид-19

Днес приключва карантината за 20 човека, настанени в Центъра за временно настаняване „Добрият самарянин“, стопанисван и управляван от католическата благотворителна организация „Каритас“. От март миналата година никой не се беше разболял, но ето че третата вълна все пак най-накрая застигна и хората в центъра, каза вчера Стефан Марков, изпълнителен директор на „Каритас“. Тревогата възникнала преди две седмици, когато фелдшерът на центъра изпитал дискомфорт и си направил PCR тест, който се оказал положителен. Много е вероятно той да се е заразил от някой от хората, които са настанени, все пак те излизат през ден, общуват с други хора, някои ходят на работа, каза Марков. 
Тестовете, направени на всички от РЗИ, показали 20 положителни от обитателите на „Добрият самарянин“, положителни били пробите също на управителя на центъра Камен Кънчев, на един охранител и на една хигиенистка. За щастие, никой не е с усложнения, за всички заболяването преминава сравнително леко, обясни директорът. И докато хората от екипа си останали по домовете, за карантинирането на заразените в центъра възникнал проблем - всички те обитават един етаж, с общи санитарни възли. 
Много сме благодарни за реакцията от страна на Община Русе, откъдето получихме ценно съдействие, каза вчера Стефан Марков. Ден след пробите директорката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова отишла в „Добрият самарянин“ и веднага били отворени помещенията на втория етаж, предназначени за общински кризисен център. Там били настанени здравите 25 човека от потребителите. От Общината веднага осигурили и медицински прегледи за заразените - те били извършени от директора на Белодробната болница д-р Светослав Дачев и неговия заместник д-р Христо Метев. Те установили, че състоянието на болните не е застрашаващо и назначили лечение с лекарства, които от „Каритас“ купили веднага. Осигурихме и медицинска сестра, която всеки ден наблюдаваше болните, мереше кръвно налягане и температура, следеше състоянието им, каза Катя Петрова. 
Радваме се, че преминахме през това премеждие без сериозни проблеми, от четвъртък управителят Кънчев вече е на работа, останалите от екипа се завръщат след празниците, каза Стефан Марков. Вчера е проведена среща между него и зам.-кмета Енчо Енчев и Катя Петрова, на която са били обсъдени актуалната обстановка и развитието на партньорството между „Каритас“ и Общината. За нас „Каритас“ е много важна организация, затова обсъждаме варианти за подобряването на условията в центъра, който те управляват, каза Енчев.