Моцартовият „Реквием“ ще прозвучи в навечерието на Възкресение Христово

Молитвено настроение, пречистващата сила на страданието и размисъл за Бога и за саможертвата - това ще предадат на русенската публика оркестърът на Русенската опера и солистите Даниела Караиванова, Петя Цонева, Момчил Караиванов и Александър Баранов. Те ще изпълнят „Реквием“ на Моцарт дни преди най-големия християнски празник - Възкресение Христово, на 28 април в зала „Филхармония“. 
За двама от участниците това ще бъде дебют. От 14-годишен мечтая да дирижирам този „Реквием“, надявах се това да е дипломната ми работа, но ето че се случва едва сега, каза диригентът Димитър Косев. Дебют ще бъде „Реквиемът“ и за Александър Баранов. Това произведение ми бяга през годините, все нещо се случва и се разминаваме, радвам се, че за първи път ще пея в него в моя роден град и в моя театър, каза тенорът. 
За диригентката на оперния хор Стелияна Димитрова-Хернани обаче точно тази творба е била нейна дипломна работа. За хора това е голямо предизвикателство - Моцарт изглежда лесен, но работата е огромна, още повече, че 11 от 14-те части са именно хорови, каза тя. 
Басът Момчил Караиванов пък си припомни, че е пял в този „Реквием“ едва 18-годишен. Това беше първата ми солистична изява на професионална сцена, беше през 2004 г. с Младежката филхармония на Софийското музикално училище, помня всеки детайл, призна солистът. 
Щастлива съм, че като вярващ човек точно през Страстната седмица ще пея точно тази творба, която навява размисъл и посветеност, каза Даниела Караиванова. А Петя Цонева посвещава своето участие в памет на тенора Камен Чанев. Заедно с него пях за първи път този „Реквием“ и много ми се иска да предадем на публиката красивата молитва към Бог да спаси душите ни, каза мецосопраното.