Речен капитан: Едни ходиха да гласуват за 50 лева, а аз отидох да си изпрося глоба за 50 лева

Едни ходиха да гласуват за 50 лева, аз отидох да си изпрося глоба за 50 лева! Тази горчива констатация прави бившият дългогодишен речен капитан Енчо Анчев в писмо до началника на Първо РУ Пламен Първанов, с което моли да му бъде отменена глобата за неправилно паркиране.
Ето какъв е случаят. На 4 април в 7.20 часа 72-годишният капитан Анчев, който след десетилетна служба е принуден да оцелява с малко над минималната месечна пенсия, отива да пусне бюлетина като добронамерен и добросъвестен гражданин, както пише в писмото си, в училище „Васил Левски“. Място за паркиране около входа няма и той спира 19-годишната си малолитражка „Сузуки Суифт“ на пешеходната пътека. Заради уязвимата си възраст иска да е максимално близо до входа като предпазна мярка срещу зараза с коронавирус - да не му се налага да ходи по улицата и да се среща с други хора. Полицай му прави забележка и той мести колата, доближава я максимално до задния автомобил, но все пак трийсетина сантиметра от нея остават върху широката 3 метра зебра. 
Гласува за минути и като се връща, открива на чистачката си закачено уведомление за 50 лева санкция.
„Не разбирам от закони, но знам, че най-лесно и спокойно се живее, спазвайки нормативните документи. На никого не съм попречил с возилото си. Моля да ми бъде отменена глобата, като заявявам, че за в бъдеще ще спазвам още по-стриктно правилата. От вечерта си бях наумил, след като се върна от гласуването, да пусна българското знаме от балкона си, както го пуснах на 3 март. Стана ми тъжно, че ми мина меракът да развея байряка. С 350 лева пенсия кое да ми е весело... Да се смея ли, да плача ли... Що ти трябваше, капитане, за партии да гласуваш, с политика да се занимаваш и с полиция да се обясняваш“, приключва тъжното писмо на Енчо Анчев, подписано „С уважение към полицията и обич към България“.
Капитанът не спори, че е бил в нарушение, но пък очевидно то не е отнело възможността на пешеходците да прекосяват безопасно, тъй като 90% от нея е свободна. Още повече около 7.30 сутринта пешеходците минават много по-рядко от автомобилите и едва ли за десетина минути през зебрата са минали повече от 1-2 човека. Ако са били и толкова.
Дали има основания и възможност глобата на Енчо Анчев да бъде отменена, ще решат полицейските началници. Правилата трябва да се спазват, но при изпълнението на закона винаги се гледа не само буквата в него, а и духа - така казват юристите. 
Тук буквата е категорична - глоба трябва да бъде наложена.
Духът също не и отстъпва - никой не е бил ограничен в правата си, никой не е бил застрашен, санкционираният е направил възможното, за да не създава конфликтна ситуация и заслужава неговият случай да се разгледа и реши индивидуално.