Оръжие и дрога за десетки хиляди задържани от русенски полицаи

Две пътни проверки дадоха начало на нов голям удар срещу разпространението на дрога на русенските полицаи във вторник.
Първата акция започва със спиране на „Фиат“ със силистренски номера в Сливо поле, чийто 49-годишен шофьор е добре познат на полицията. При проверка на колата са открити около 2 килограма марихуана, грижливо подредена в сак за дрехи. По неофициалния уличен ценоразпис цената на килограм наркотрева започва от около 10 000 лева и според качеството и пазара за пласиране може да стигне до два пъти повече.
Със съдействието на силистренската полиция веднага след това е разкрита къща в най-източната българска община Кайнарджа, превърната в модерна наркооранжерия, в която вече расте нова реколта коноп. Намерени са също продукти и техника, използвани за култивирането й.
Силистренецът е задържан в русенския арест, от който едва ли ще излезе скоро.
В ареста по сходна причина е и 31-годишен русенец, спрян за проверка около 15.30 часа край хижа „Приста“, докато кара луксозно „Ауди А8“ с разградска регистрация в компанията на 26-годишна русенка. Шофьорът отказва тест за наркотици, а при последвалия обиск в него са намерени екстази на таблетка и на прах, половин грам кокаин и около грам метамфетамин.
При претърсването на дома му на бул.“Цар Освободител“ са открити около 140 грама метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около два грама кокаин и фалшива банкнота с номинал от 50 лева. По-смущаващата находка са над 40 различни боеприпаси за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия, като затворни блокове, ръкохватки, пълнители и т.н.
И по двата случая тече досъдебно производство.