Двете големи болници в Русе трансформират отделения за лечение на коронавирус

Тревожните данни от увеличеното разпространение на коронавируса принуди Областния оперативен щаб да призове двете университетски болници да вдигнат легловата си база за лечение на заразата с 20%, но ръководствата им далеч надхвърлиха препоръката и трансформираха по две и повече отделения за ковид болни. Така от събота болница „Канев“ вече разполага с 219 легла за болни от коронавирус, „Медика Русе“ - със 147. Белодробната болница засега задържа разкритите си 45 легла, така е и в болница „Юлия Вревска“ в Бяла, където леглата са 31, а специализираното отделение в Комплексния онкологичен център увеличи леглата от 21 на 30, показа проучване на „Утро“. 
Общият брой на болничните легла за пациенти с коронавирус в областта вече е 472. До вчера свободни от тях бяха 169.
През последната седмица заразените с Ковид-19 в областта са 689, а оздравелите са едва 66. Починали са 33 души. Тревожно висок е броят на активните случаи - 1399. В болници са настанени 272 пациенти, а 43 от тях са в реанимация. Другата тревожна тенденция е, че боледуват все повече млади хора и състоянието на част от тях е тежко.
В събота в Русе са получени 72 флакона ремдесивир от заявените от РЗИ 180. Първоначално за доставка били определени 48 опаковки, но след призива на областния оперативен щаб до Министерството на здравеопазването количеството е увеличено с 24 флакона.