„Малките класни“ в Гимназията по туризъм със седем научни публикации

Седем научни разработки на младите учители в Професионалната гимназия по туризъм са публикувани в наскоро излязлото от печат специализирано издание за такива текстове на вестник „Аз буки“. 
Страшно много им се радвам - толкова е хубаво, че те не просто влизат в час и си вършат работата „по договор“, а че имат такива интереси и се задълбочават в новите методи на преподаване, обобщават своя опит, каза директорката на ПГТ Ренета Вълева. 
Поканата към младите изследователи дошла от екипа на вестник „Аз буки“, който гостува миналото лято в гимназията. Всъщност, за повечето от младите учители тук, които техните по-опитни колеги наричат „малките класни“, научните разработки не се нещо ново. Те вече са участвали в няколко научни конференции, където са представяли своите трудове - единият форум беше първата младежка Арнаудова среща преди година, където текстовете на педагозите от ПГТ впечатлиха участниците. 
Презентацията на тези текстове е важна, споделянето с научна аудитория - също, но когато видиш своята разработка отпечатана в списание, това наистина е едно доста радостно събитие, признават младите учители. 
Йордан Адолфов е публикувал две статии. Едната е посветена на иновациите в дидактиката на географията, а другата разглежда електронните образователни ресурси и ролята на презентациите в часовете по география и икономика и по туризъм.
Биляна Николова разглежда същината на интерактивните методи при обучението по български език в 8-12 клас.
Борислава Грозева е нарекла своята статия „Очерци за любовта и жените на българската поезия от 20 век“, като е сложила като подзаглавие признанието (Едно различно домашно от една вечна ученичка). 
Био и екопродуктите са темата на друга от „малките класни“ - Християна Янкова, която подробно и увлекателно разказва за биологичното земеделие и животновъдство и неговото значение за храненето и за опазването на природата.
Също толкова увлекателно и с множество интригуващи примери от историята е разработката на Венцислав Харалампиев „Пътят на хляба от древни времена до наши дни“, като един от акцентите на автора е използването на консерванти при производството на насъщния.
На винения туризъм и по-конкретно на даденостите и перспективите в това отношение в Русенския регион е посветена разработката на Иван Бонев, който извежда връзките в парадигмата „традиция-иновация“.  
Нашите ученици са от поколението, което се нуждае освен от интерактивни дъски и електронни източници, и от съвременен начин на поднасянето на информацията, каза Йордан Адолфов. 
Презентацията, видеоклиповете и електронният учебник вече са ежедневие, затова ние трябва да съответстваме на тези реалности и да намираме нови начини за преподаване, допълни Иван Бонев. 
Много често новите методи ни улесняват и нас, как да обясниш само с думи „златиста коричка“, ако не я покажеш на видео, казва Биляна Николова, която преподава кулинария. 
Младите преподаватели продължават да се развиват и да подготвят следващи научни разработки. И заедно с това откриват и у своите ученици желание да последват техния пример.