Прецедент в Русе може да свали всички глоби за липса на маски

Решение на Русенския районен съд може да доведе до отменяне на всички глоби за липса на маски на публични места, стига санкционираните да ги обжалват.
В конкретния случай жалба срещу наказанието подава А.Р.Р., засечена от полицията на 12 април в 20.55 часа на улица „Борисова“ до блок „Ленин II“.     
Тя била без маска, шал или „друго средство, покриващо носа и устата“, както пояснява съдебното решение. На А.Р. е връчен акт за нарушение на издадена заповед на министъра на здравеопазването, по-късно излиза и наказателното постановление, определящо 300 лева глоба.
„Ответникът по жалбата не се ангажира със становище по същество. Русенска районна прокуратура, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата“, е отбелязано още в съдебното решение.
Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма, която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налагането на санкции е в нарушение на закона.
Затова Областната дирекция на МВР в Русе е осъдена да плати на глобената и съдебните разноски в размер на 300 лева.
Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска.
Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенският административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.
Така, ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени впоследствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски. Промяна в закона обаче не може да бъде направена, защото Народното събрание се саморазпуска в петък, а дали точно тази законова промяна ще е приоритет на следващото, дори не може да се гадае.
Изложените от съда аргументи имат отношение не само към носенето на маски, но и към всички други санкции, налагани за неизпълнение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на извънредната епидемична обстановка.