Архитектите недоумяват защо отпада тяхната награда „Русе“

„Считаме за абсолютно неправилно игнорирането на категория „Архитектура“ при присъждането на награда „Русе“. Обстоятелството, че не предлагаме всяка година  номинация за това отличие, съвсем не означава, че гилдията не припознава тази престижна награда. Точно обратното, ние защитаваме тезата за висок критерий при предложенията, което доказва отговорността, с която се отнасяме към номинациите“.
Това се казва в писмо на регионалната колегия на Камарата на архитектите в България /КАБ/ до кмета Пенчо Милков и председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев. Повод за острата реакция е предложението на общината от статута на наградите „Русе“ да отпадне категорията „Архитектура“. 
Архитектурата не е оборотно изкуство и нейният успех не се измерва с продадени билети и аплаузи в зала, се казва още в писмото, подписано от председателя на КАБ в Русе арх.Ралица Панайотова. „Не е необходимо да напомняме също, че славата и обаянието на Русе се дължи именно на нейната архитектура. И това не е еднократен акт, а продължава векове. Професията на архитекта е такава, че не всеки ден се сътворяват шедьоври, но всички живеят в сгради, чиито стойности се оценяват с времето, често пъти и след смъртта на техния създател. И това, което остава трайно в годините, е резултатът от ИЗКУСТВОТО АРХИТЕКТУРА“, припомнят професионалистите, таланта и уменията на които именно Русе и русенци би трябвало да оценят и да аплодират. 
От КАБ настояват категорията „Архитектура“ да запази мястото си сред наградите в раздел „Култура и изкуство“ и уточняват, че това ще бъде „доказателство за зрелостта на обществото и за отношението му към тази професия“.