Птиче хоби докара 1000 лева глоба на пенсионер за три неми лебеда

1000 лева глоба е осъден да плати пенсионер за отглеждане на неми лебеди, които са под закрилата на Закона за биологичното разнообразие.
Случаят е от януари миналата година, когато полицаи и служители от РИОСВ влязоха в имота на пенсионера в Иваново и иззеха откритите там три лебеда. Птиците бяха транспортирани и настанени в Спасителен център за диви животни в Стара Загора, а на мъжа беше наложена мярка „подписка“ до изправянето му пред съд.
Историята започва да се разплита от обява в сайта OLX.bg, публикувана от сина на пенсионера, за продажба на два бели лебеда на две години на цена 2000 лева „по договаряне“. Природозащитници подали сигнал в екоинспекцията, който бил препратен в Окръжна прокуратура.
Проверката в дома на пенсионера, който имал хоби да отглежда птици, показала, че лебедите са в специално телено заграждение с малък воден басейн и отделно от другите си птици. Те не можели да се придвижват свободно и да излетят, а единият бил починал. При извършените впоследствие клинични прегледи на птиците бил установен пододерматит на двата плавника, което свидетелствало, че са отглеждани на твърда повърхност, а не във водна среда. 
Пред съда пенсионерът признал вината си и изразил съжаление за стореното. Като дългогодишен любител птицевъд той съзнавал, че немите лебеди са под закрила. Поради факта, че нямал други престъпления, и предвид напредналата му възраст, съдът му наложи 1000 лева глоба, която може да се обжалва пред по-горна инстанция.