Траян Тотев: Какво ще постигне почистването на Паметника на свободата, когато той има нужда от ремонт?

Две питания и едно предложение отправя до кмета Пенчо Милков общинският съветник от ВМРО Траян Тотев, като всичките са свързани със състоянието на паметници.
По повод на предстоящото почистване на Паметника на свободата, за което съобщи в седмичния си отчет кметът, съветникът отбелязва, че емблемата на Русе се нуждае от спешни мерки и пита какво ще постигне почистването, когато паметникът има необходимост от консервация и реставрация. 
Другото му питане е свързано с реставрацията на барелефа на Христо Ботев в началото на едноименния булевард, която по неговите думи не е постигнала желания ефект. Личат си следи от работата на реставратора, по най-горната част не са извършвани възстановителни работи, а покриването на долната с лед говори, че е влязла вода в самата фигура, пише Тотев. Затова той иска отговор от кмета как се избират изпълнителите на реставрационни дейности и изискват ли се документи, доказващи правоспособността им.
Предложението на Тотев е за паметника на загиналите в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война български войници в Басарбово. Той настоява Общината да го подаде за възстановяване до областната комисия „Военни паметници“, а след това да се грижи за зелените площи около него и да изгради осветление.