Възрастните ни родители на моменти са като деца, как да им помагаме?

Здравей, Петя! Във вестник „Утро“ преди месеци четох твои обяснения за промени, които настъпват при старите хора. Понякога ми е много трудно, като помагам на моите родители за нещо - или все едно не ме чуват, или ме слушат като деца за нещо, което преди са можели лесно да правят сами, или изпадаме в невъзможни за разрешаване спорове, а на другия ден за тях е така, все едно нищо не се е случило.
Прави ми впечатление, че родителите ми ту се подценяват и изпадат в песимизъм, ту се надценяват и геройски се захващат с нещо, което не е по силите им. Като че ли, като им се обадя по телефона, си натискат едно копче и не ме разбират, но и не ме слушат дори. Страхувам се, че баща ми (на 79 г.) понякога излиза много леко облечен. Като го срещна навън и го питам защо така е излязъл, казва: „Е, аз отивам съвсем наблизо“. Майка ми (74 г.) обича да му мърмори, но в подобна ситуация, когато аз го питам, тя му е пръв адвокат и започва на мен да ми се кара - забравил ли съм, че човек трябва и да се калява...
Аз много не обръщам внимание на дрехи, тоалети, но жена ми забелязала, че майка, която като млада винаги се е обличала добре, напоследък е станала небрежна към съчетанията. Същото казва и за нейната майка - тъща ми, че едно време много си подреждала гардероба и все я наставлявала и нея за изрядност в шкафовете и на бюрото си, а сега нещата й в гардероба били като разбъркани. Възможно ли е дори да не го разбира реда? Чудно ми е как тази преди толкова начетена жена, днес не желае да отвори една книга, дори по-малко чете вестници, а преди много обичаше да чете. Така е и с моята майка.
За проблемите с паметта и при тримата да не я отварям темата, защото тя е най-дългата за разказване.
Може ли нещо да им се препоръча като за зимно ободрение? На пролет като че ли стават по-добре, но през зимата ситуацията е по-трудна, може би от заседяването вкъщи. Марин, 53 г.

Здравей, Марине! Подобно на много други хора, които обичат родителите си и са щастливи, че на тази възраст са им живи и до голяма степен здрави, ти си загрижен твоите родители да се чувстват по-добре, между вас общуването да е по-леко и ти се иска да разбират без излишни съпротиви съветите ти за тяхното здраве и безопасност.
Наистина в предишни консултации във вестник „Утро“ сме обръщали внимание на 
причините за промени в мисленето при старите хора
и на забавената скорост за вземане на разумно решение в сравнение с младите хора. Но при тях се проявяват не само дефекти вследствие на остаряването - смаляваща се фигура със стопяващи се мускули, бели коси, повече бръчки по кожата - заради остаряващи органи и кръвоносни съдове... Старите хора често ни изненадват и с мъдри изводи от натрупания опит и удивителни прояви, с които им се възхищаваме.
Ще разгледаме тези особености в светлината на проблемите, които споделяш, и ще се опитаме да достигнем до отговори какво може да ги ободрява през зимата,
докато настъпи пролетното оживление във външната природа и във вътрешната
в организма и в духа на човека в старческа възраст.
„Понякога ми е много трудно, като помагам на моите родители за нещо - или все едно не ме чуват, или ме слушат като деца за нещо, което преди са можели лесно да правят сами, или изпадаме в невъзможни за разрешаване спорове, а на другия ден за тях е така, все едно нищо не се е случило“.
Ще започна, Марине, разглеждането на споделеното от теб с нещо от края на писмото ти: „За проблемите с паметта и при тримата да не я отварям темата, защото тя е най-дългата за разказване“. Така си мислиш - че не си отворил тази тема, но, образно казано, паметта е в основните нишки на
канавата, която представлява човешката психика
и която трябва хем да е здрава и да не се къса, хем да е мека заради бродиращите се на нея чувства, хем и да е гъвкава, за да може негативните емоции по-лесно да се изтупват като следите от креда или да се изпират, когато са като драснати от молив или химикалка по бродираната с чувства и с добри черти на личността канава.
Ако канавата е втвърдявана, както знаят художниците, тя е добра основа за рисуване с бои, с които картината остава трайна. Човешкият живот обаче има нужда от промени и развитие, защото и най-красивата картина е нещо непроменливо, а тази, на която са запечатани неприятни сюжети от живота, съвсем не бихме искали трайно да е изразител на негативно преживяното.
Да видим отблизо тази канава, която става все по плътна във времето. Ние по-младите, 
когато искаме да помагаме
правим опит с нещо да проникнем между нишките, които определят цялата организация на психиката в случки в ежедневието на нашите възрастни родители като сюжетните фрагменти, които ти описваш.
Една от тези нишки е вниманието. Концентрацията му отслабва от общото неспокойствие заради неувереност в адекватността на възприятието си и в ориентирането си във времето, пространството, обстоятелствата. Може да са настъпили по-отчетливи изменения в мозъка както при инсулт или от по-лека негова форма, след което човек, който сме познавали като интелигентен, убеден в правотата си спори с нас, когато го поправяме, примерно, че пенсията му ще стане 350 лева, а не, както той се изразява - „триста и петдесет хиляди“. Ето как, преплетена с вниманието, е и логичността на мисленето, което се нарушава често още на входа - на възприятието на определена информация, на факти и явления. За този проблем има
силно възпрепятстващи фактори, които обаче подсказват и разрешението
Скоростта на преработка на информацията, от която зависи и качеството на възприятието, и запаметеното да може да се съхрани и възпроизведе адекватно, е по-бавна, което означава поне ние, децата на старите хора, да не ги припираме да се задействат или да ни отговорят, ако нещо ги питаме. Защото тогава, Марине, много бързо се включват и услужливи психични защити - като че ли по свое желание си изключват копчето на възприятието, защото информацията им идва в повече и те се объркват при такъв прилив - „Като че ли, като им се обадя по телефона, си натискат едно копче и не ме разбират, но и не ме слушат дори“. Когато това се случи много пъти, им се създава защитен навик - като им се обадим, в първите секунди от телефонния разговор изобщо не ни слушат и после ни задават въпроси и наново започваме обяснението. Може да ескалират негативните емоции - ние ще се ядосаме, те ще ни се ядосат или ще се обидят и това може да ни държи напрегнати с часове в по-добрия случай, а в по-лошия - и ние, и те може да вдигнем кръвно.
Какво е разрешението? Както при децата,
да преодоляваме съпротивата, като създаваме подходяща нагласа
Важните неща, които не са неотложни, може да ги оставим за обяснение и обсъждане, като сме при тях, а не по телефона, защото когато не ни виждат, по-трудно възприемат информацията само по слухов път. Ако това е неизбежно, търпеливо да създадем подготовка, да кажем както на децата, примерно: „Татко, представи си началото на улицата, както я гледаме от еди-кой си площад... Тръгваш по нея и вдясно в третата поред сграда, където има червена реклама, се намира този офис...“. Търпеливо повтаряме и още по-търпеливо изчакваме нашия родител, когато сам иска да преповтори разбраното от него. Защото иначе той ще излезе навън несигурен, че е разбрал добре, а като стигне там, ще се лута. Това е
предпоставка за повишен стрес и за повишено кръвно налягане
а при несполука - и за песимизъм - „Аз вече за нищо не ставам!“ („Прави ми впечатление, че родителите ми ту се подценяват и изпадат в песимизъм, ту се надценяват и геройски се захващат с нещо, което не е по силите им“).
Друга нишка в канавата, която силно се втвърдява и изгубва в старческа възраст, е логичността. Препятствията във възприятието при нарушени концентрация на вниманието, обхват и превключване от едни предмети и идеи към други се съчетават с влошеното запаметяване, което се опира не върху цялостна информация, а на отделни парченца от нея. Винаги стремящата се да сглобява парчета психика може да ги комбинира в съвсем нов, недостоверен факт, в който обичаният ни родител да повярва. Друг начин на психиката да се поддържа в действие при неспокойствие от смущаващи в ежедневието обърквания е честото преповтаряне на нещо актуално случило се или 
когато родителят по десет пъти ни пита за едно и също нещо
Като реагираме по-рязко - „Казах ти го вече много пъти!“, може веднага да се раздразнят - „Човек нищо не може да те попита! По-хубаво с мен няма да става, по-лошо ще става, но и ти ще остарееш...“. Какво тук е общото с проблема с телефонния разговор - участва словесно подавана информация, която не може лесно да се „тропоса“ на канавата без опори като образи и действия. Ако искаме да подпомогнем старите хора да запомнят и да разберат по-добре дадено нещо, ще се впечатлим от резултата, ако съчетаем обяснението с някакъв показ на действие, с рисуване на скица, схема или поне с жестикулиране, което да илюстрира или да допълва словесната информация. А това ободрява, Марине, с това и подпомага възприятието и появата на оптимизъм и подсилва самочувствието - „Е, това много добре го разбирам!“.  
Какви ориентири би могъл да подадеш на баща си за избор как да излезе облечен според времето? Добре би било в това да участва и майка ти - мърморейки, тя ще му ги преповтаря и може да му се превърнат в нов добър навик. На мен ми идват различни идеи, но в същинското лично консултиране е по-възможно да се открият
ориентири, които са лесни за възприемане от даден човек
според способностите и опита му и лесни за обяснение от страна на децата му.
Забелязвайки изчезването на интереса на свекървата към това, как се облича, и на усета на майка си към подредбата, съпругата ти наблюдава видимите изменения в психиката при много от старите хора. Към дезорганизацията се прибавя намалена физическа сила, отслабва и волята за действия. С много търпение е необходимо да ги уговорим да съчетаят по-добре дрехите си според времето и естетически, както и да ни позволят да им подредим шкаф или гардероб, като после ясно им обясним подредбата, която сме приложили.
„Чудно ми е как тази преди толкова начетена жена днес не желае да отвори една книга, дори по-малко чете вестници, а преди много обичаше да чете. Така е и с моята майка“. С това, Марине, обръщаме внимание
как обеднява въображението
заедно с трудното превръщане на написан текст в образи, представи, значения. Добре би било текстовете да са кратки, с по-едри букви и достъпни по съдържание - като за малките ученици - без непознати термини или с готовност да им ги обясним с подходящи примери.
Когато е уместно, в консултирането психологът може да даде примери от личния опит. Според мен добрите писатели са истински добри психолози - успяват да проникнат в психичната канава на своите читатели, да я изтупат от пластове прах по нишките и да светнат извезаните там със сребърни и златни конци чувства. За рождения ден подарих на баща ми книгата на Иван Станков „Вечерна сватба. Разкази от други времена“. Пред него и майка ми прочетох само краткото представяне на задната корица и въведението на автора. И двамата,
резониращи винаги на любов
силно се разчувстваха. Още вечерта баща ми зачете книгата, а час по-късно кавалерски я беше отстъпил на майка ми, която, погълната от историите, се отнесе във времето на книгата.
Значи, Марине, въображението и художественото възприятие не са напълно загубени, а зависят от добрия стимул. Това на моите родители им подейства много добре като зимно ободрение - без значение дали самата книга или припомнянето на самата любов.
И в старините на нашите родители може да открием знаци за надежда за нашите старини - като поздрав от бъдещето, че, ако не се отчайваме, пак всичко може да бъде наред.