Осъден в Австрия сутеньор ще доизлежи присъдата си в България

Осъден в Австрия 39-годишен русенец ще изтърпи оставащите му почти две години лишаване от свобода в български затвор. 
На 20 януари 2020 година Районният съд за наказателни дела във Виена е осъдил мъжа два пъти. С първата присъда, влязла в сила още същия ден, Илиян Ж. е бил признат за виновен в това, че в периода 2016 г. до юни 2019-а е вкарал в страната две момичета и две момчета за проституция и просия в Австрия. Прехвърлянето на младите момичета А.Р. и И.В. и на момчетата З.З. и А.Н. през границите на няколко държави е станало в съучастие с още трима българи с цел сексуална експлоатация, просия и злоупотреба със социални фондове в Австрия и кражба на личните документи. Те са били бити и изтезавани, като дори е извадено единственото око на една от жертвите, били са отвличани и заплашвани, а трафикантът е използвал състоянието им на безизходица и психичното им състояние. За тези престъпления съдът в Австрия е наложил на Илиян Ж. 1096 дни затвор.
С втората присъда, влязла в сила на 8 април 2020 г., той е осъден на 183 дни затвор за това, че на 6 септември 2018 година е използвал чуждестранна шофьорска книжка, която фалшифицирал като своя.
Осъденият сутеньор е пожелал да изтърпи присъдите в България, тъй като съпругата му била тежко болна. Затова Австрия е поискала признаване и изпълнение на съдебните актове. Окръжният съд в Русе вчера допусна изпълнение на двете съдебни решения, като зачете изтърпените от Илиян до 23 септември 2020 години 468 дни в затвора.
Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.